Egységes lesz a vízdíj

A víziközmű-társaságok közösségi tulajdonba vétele után mindenütt egységes lesz a vízszolgáltatás díja, az ezt lehetővé tevő törvényjavaslatot rövidesen napirendre tűzi az Országgyűlés. A Magyar Nemzet szerint a cél a rezsicsökkentés folytatása, az átlátható és hatékony gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

Még a nyáron a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amelynek értelmében országosan egységes rendszerben működhet a víziközmű-szolgáltatás – értesült lapunk kormányzati forrásból. A fő célok között a rezsicsökkentés, az egységes vízdíj bevezetése, a karbantartási munkálatok összehangolása, valamint a fejlesztésekhez szükséges uniós támogatások elérése áll. A készülő tervezet arra az elvre épül, hogy az embereknek joguk van egységes áron igénybe venni az alapszolgáltatásokat.

kép: Daniel Oines

kép: Daniel Oines

A vízdíj függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a műszaki feltételektől is. A kormány célja, hogy megszűnjön az árkülönbség. A tervek szerint egységesítenék a vízszolgáltatás díjait, az ezt lehetővé tevő törvényjavaslat rövidesen az Országgyűlés elé kerülhet.

hirdetés

A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke szerint az egységes ár súlyos aránytalanságokat szüntetne meg. ‘Az a társadalmi igazságtalanság szűnne meg, hogy azokon a helyeken drágább a vízdíj, ahol drágábbak az előállítási költségek, ahol a keresetek és a munkalehetőségek is rosszabbak’ – fogalmazott a Híradónak Winkler Tamás.

A víziközmű társaságok száma tizedére csökkent az elmúlt években, jelenleg negyven működik az országban. A korábbi, rendkívül széttagolt rendszerben nem volt lehetőség a tarifák egységesítésére. A fő cél most a rezsicsökkentés folytatása.

Tavaly júliustól 10 százalékkal lett olcsóbb a víz és a csatornadíj az országban, a települések és régiók közötti különbségek viszont nem tűntek el. A mostani egységesítés részben ezt orvosolná.

Szakértők szerint az intézkedés nyomán olcsóbb lehet majd a karbantartás, és az ágazat is könnyebben pályázhat majd uniós pénzekre a szükséges fejlesztésekhez.
OPH, hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?