Elkezdődött a paksi atomerőmű 3. blokkjának terv szerinti karbantartása

A paksi atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően megkezdődött a 3. blokk karbantartása – közölte honlapján az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

A zrt. 3. blokkját 2017. február 1-jén hajnali 2 óra 38 perckor állították le a tervezett főjavításra. Az esemény – mint írják – a másik három blokk üzemelését nem befolyásolta.

kép: atomeromu.hu

kép: atomeromu.hu

A főjavítási folyamatot felügyelő Országos Atomenergia Hivatal azt közölte, hogy a 25 napig tartó rövid, 2017. évi karbantartás, főjavítás a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában.

hirdetés

Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi előírásoknak eleget téve folyamatosan felügyeli a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet a blokk leállításától kezdődően. Végezetül – ha mindent rendben talál – kiadja az indítási engedélyt.

Az atomerőmű 3. blokkját 1986-ban helyezték üzembe, tervezett üzemideje 2016 decemberében lejárt, de az erőmű kérelme nyomán a nukleáris hatóság megadta az engedélyt további húszéves üzemelésre.

Ez az első olyan paksi blokk, amelyen az üzemidő hosszabbítási kérelem benyújtása és az engedély megszerzése előtt bevezették a korábbinál hosszabb, 15 hónapos üzemanyag ciklust. Az ehhez használt üzemanyagkazetta és a C15 névre keresztelt ciklus magyar innováció. Lényege, hogy a korábbi 12 hónap helyett 15 hónaponként állítják le a reaktort karbantartásra, üzemanyag átrakásra, ami a többlettermelésen túl a biztonság növelésével és a környezeti terhelés csökkentésével is együtt jár.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?