Emelkedik a levegő ózonkoncentrációja

A tartósan sok napsütés következtében az ország több területén meghaladta a köbméterenkénti 120 mikrogrammos egészségügyi határértéket a levegő ózonkoncentrációja, de a 180 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket sehol nem lépte túl – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium szerdán az MTI-vel.

Az érintett területek között szerepel Budapest, Sopron, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs környéke. Mivel a hétvégéig marad a meleg és a tűző napsütés, a szennyezettség tovább növekedhet, és az arra érzékenyeknél – légzőszervi és krónikus, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, gyermekeknél, időseknél – panaszokat okozhat. Az ózon irritálja a szemet, az orr- és toroknyálkahártyát, köhögést, fejfájást okozhat.

hirdetés

kép: pepeverde/indafoto

Az ózon úgynevezett másodlagos szennyezőanyag, amely napfény hatására keletkezik a levegőben az ott található nitrogén-oxidok, illékony szerves vegyületek és szénhidrogének jelenlétében. Az ózonszennyezettség általában a kora délutáni időszakban éri el maximumát, érdemes tehát a reggeli, délelőtti órákban szellőztetni, és a szabadban lenni – olvasható a tárca közleményében.