Energia, csok, M0

Magyarország megfelelő energiakészlettel rendelkezik, ki tudja elégíteni az igényeket akár a legszélsőségesebb időjárási körülmények esetén is – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János közölte: a tél elején 13 százalékkal növelték a tárolandó gáz mennyiségét, és a kellő árammennyiség is rendelkezésre áll.

A szőregi gáztároló. kép: mol.hu

A MOL szőregi gáztárolója. kép: mol.hu

Közölte: jelenleg a napi gázfogyasztás 87 millió köbméter, de ennél jelentősen többre is van kapacitás. A tél kezdetekor 3,7 milliárd köbméter gáz volt a tárolóban – tette hozzá -, így az korlátozásmentesen biztosítható.

hirdetés

A miniszter közölte azt is: a kormány felajánlja a segítségét minden települési önkormányzatnak a hajléktalanok ellátásához és a bajba jutottak megsegítéséhez, a helyhatóságoknak ezt a Belügyminisztériumtól kell kérniük.

Lázár János szólt a hajléktalanokhoz is, kérve őket, minél hamarabb keressenek fel egy részükre kialakított szállót, és az önkormányzatok mellett a segítő civileknek is köszönetet mondott.

Elmondta azt is, hogy törvénymódosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy a csokot igénybe vevők könnyebben tudjanak lakóházat építeni. Az építési szabályok egyszerűsödnek a vezetékes ivóvízre, az üdülőövezetekre és a zártkertekre vonatkozóan.

Kérdezték az M0-ás autóút továbbépítéséről is. Azt felelte, a nyomvonal-vitákat idén szeretnék lezárni és az év második felében kiírni a közbeszerzéseket. Az építkezés 2018-ban kezdődhet és 2022-re fejeződhet be.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?