Energia spórolási tippek

Ha napközben dolgozik, és szabályozható a fűtése, akkor érdemes termosztátot beszerelni, és azokra az órákra beprogramozni, amikor otthon van. Átlagos esetben elég, ha reggel megy 2 órát a fűtés, délután pedig hatot. Így máris nyert 6 órát, amikor nem fűt. A lakás ennyi idő alatt nem hűl ki, a megtakarítás viszont sok lehet. Digitális termosztátok már néhány ezer forintért kaphatóak.

Ha ez nem járható út, csavarjuk lejjebb a fűtést: régóta hangoztatják a szolgáltatók, hogy 1 Celsius fokos csökkentés -6 százalékot jelent a számlában. Ez kb. annyi, hogy felhúzunk egy gyapjú vagy melegebb pamut pulóvert. Az ablak és ajtó szigetelése nem olcsó, de sokan választják, hiszen visszahozza az árát.

Az elektromos eszközök stand-by módja ugyan kényelmes, de rendkívül sok energiát pazarol. Ha a készülékeket kikapcsolja, akkor lehet, hogy a bekapcsolás fél perccel tovább tart, de az ELMŰ becslése szerint akár a havi számla 10 százalékát is meg tudjuk spórolni.

hirdetés

A mobiltelefonok töltőit is érdemes kihúzni a konnektorból, mert hiába nincs rájuk dugva a telefon, ezek is áramot fogyasztanak.

Szintén sokban kerülhet a bekapcsolva hagyott számítógép, és a monitor. 8 órás stand-by móddal számolva, akár havi 600 forinttal is több lehet a számla, azaz ennyivel kevesebb lesz, ha kikapcsoljuk a gépet, ha nem használjuk.

forrás: divany.hu