Ennyibe kerül a lakás energetikai besorolása

Több tízezer forintra is rúghat a kötelező energiatanúsítvány. Januártól új és használt lakásokat is csak így lehet eladni.

Az eladók csak előzetes költséggel léphetnek piacra, a vevők viszont fontos információhoz jutnak – így kommentálta több ingatlan forgalmazó a kormánynak azt a tervezetét, amely jövő januártól csak úgy engedné a kereskedelmi médiában hirdetni a lakásokat, ha melléjük teszik az energetikai besorolásukat is. Az FHB Ingatlan Zrt. által közzé tett alap-tarifa a paneleknél nettó 12 ezer, míg a családi házaknál nettó 25 ezer forint. A gyakorlatban ennél magasabb a végső ár. A hvg.hu becslése szerint 30-35 ezer forint között mozog az összeg.

Az Otthon Centrum (OC) kiemeli, hogy a hirdetésben feltüntetett energetikai besorolásnak – például C-osztály – csak akkor van értelme, ha az azonos paraméterű lakásokhoz egyező minősítés társul. A vevőt ugyan is a rezsi – fűtési – költség érdekli, és erre következtet a besorolásból, ezt veti össze a hirdetéseket böngészve.

hirdetés

Az eladónak nem csak a hirdetési költséggel kell kalkulálnia, hanem az energiatanúsítvány költségével is. Jelenleg a sikerdíjas szerződések hoznak annyit, hogy abból ki lehet fizetni a közvetítő díját, de az energia tanúsítvány már nem fér bele – állítja az OC.

Az európai gyakorlat is az, hogy egy eladásra kínált lakásról elsőrendű információ az energetikai jellemzője – véli az FHB. Az autóknál és a háztartási gépeknél ma már mindenki nézi a fajlagos fogyasztást, illetve az energetikai besorolást, és ez legalább ennyire fontos a lakásoknál is. Viszont a lakásvásárlók tudatába ez még nem épült be – vélte a Duna House (DH).

A DH arra is felhívta a figyelmet, hogy ma sok eladó teszteli a piacot azzal, hogy magas áron akarja a közvetítővel eladatni a lakását, de valójában nincs is ilyen szándéka. Ha ezt megelőzően ki kell fizetni az energetikai tanúsítványt, szűkülni fog a piaci kínálat, bár ez nem okoz problémát, hiszen a “valódi” eladók megmaradnak.

Végül minden közvetítő valamilyen átmeneti intézkedést vár a jövő január 9-i bevezetéstől. Például csak az akkortól feladott hirdetésben kelljen feltüntetni az energetikai minősítést.

forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?