Épül az első európai villanyautó-akkumulátor gyár

Nem nálunk, de attól még mi kezdjük előbb a gyártást. Vagy az osztrákok…

Az első európai villanyautó-akkumulátor gyár alapkövét tették le szerdán a nyugat-lengyelországi Kobierzycében, az LG Chem koreai cég 2018 végéig mintegy 1,3 milliárd zlotyt (0,3 millárd euró) fektet be a beruházásba  – közölte a TVPInfo lengyel közszolgálati televízió.

Az üzem  2019-től évente több mint 100 ezer, 320 kilométer hatótávú tölthető litium-ionos elemet gyárt majd. Az LG csoport jelenleg Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Kínában üzemelteti az ilyen gyárakat.

lg-chem-lengyelország

A Wroclaw vajdasági központ melletti különleges gazdasági területen épülő, 41 300 négyzetméter alapterületű kobierzycei gyárban 700 munkahely jön létre.

Az alapkőletételen Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter elmondta: a lengyel kormány gazdaságpolitikájának egyik alappillére az újraiparosítás, az LG-beruházást ennek elemének tekinti.

Az Energy Solutions, LG Chem elnöke, UB Lee pedig elmondta:  a lengyelországi üzem világviszonylatban is a villanyautó-akkumulátorok „gyártásának mekkájává” válhat.

hirdetés

A Samsung előbb kezd, ráadásul Magyarországon

A Samsung viszont már 2018-ban megkezdi az elektromos autók akkumulátorainak gyártását.

Szijjártó Péter és Csang Sze-ung a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatójuk után. MTI Fotó: Soós Lajos

Szijjártó Péter és Csang Sze-ung a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatójuk után. MTI Fotó: Soós Lajos

A Budapesthez közel található gödi gyárban 2018-ra fut fel a termelés, innentől évi 50 000 villanyautó számára készülhet itt akkumulátor.

kép: samsungsdi.com

kép: samsungsdi.com

A Samsung egy meglévő üzemet hasznosít újra, ahol 2001-ben még TV-képcsövek készültek, aztán a kereslet csökkenésével egy időre Csipkerózsika-álomba merült, most pedig a hirtelen felfutó elektromos autó divattal érkező akkumulátor-éhség kiszolgálására készítik fel.

Ha már első, az osztrákok sem akarnak lemaradni, a Kreisel Electric szintén gyárat épít Ausztriában, ahol már jövőre elkészülhet közel 6000 akkumulátor.

energiaoldal.hu – MTI