Óriási fedett parkolók napelemekből

A múlt héten adta át a Renault az autóipar egyik legnagyobb napelem-rendszerét. A 60 focipályányi összfelülettel rendelkező franciaországi létesítményeket továbbiak követik világszerte.

Megóvja az értékesítésre váró járműveket és energiát is termel a Renault új beruházása. A francia autógyártó 6 hazai üzemében − Douai, Maubeuge, Flins, Batilly, Sandouville és Cléon − összesen mintegy 400 000 négyzetméternyi napelemmel fedte le a nyitott parkolóhelyeket és ezzel nemcsak jelentős megtakarítást érnek el a villamos energia felhasználásának terén, hanem az autók esőtől, hótól való védelmét is megoldották.

Viharoknak, sőt jégesőnek is ellenálló anyagból készített paneleket használtak, melyek együttesen évente mintegy 52 600 MWh elektromos energiát termelnek, ez nagyjából egy 15 000 lakosú kisváros éves villanyenergia-szükségletének felel meg.

hirdetés

A napelemes rendszer felhasználásával hozzávetőleg 200 tonna szén-dioxid környezetbe való kijutását akadályozzák meg éves szinten. Ez a mennyiség 100g/100 km (erősen optimista) kibocsátást feltételezve 550, föld körüli utazásra lenne elegendő, vagy egy 1500 járműből álló flotta 15 000 kilométeres éves futásának felel meg. A projektet újabb helyszínekre is kiterjesztik.  További 100 000 négyzetméternyi napcella készül a spanyolországi Valladolidban és Valenciában található gyáraik parkolóiban. Még 2012 decemberéig kiépítenek 300 000-et a dél-koreai Bursanban található üzemben, és megvalósíthatósági tanulmányok készülnek szlovén, marokkói, brazil, kolumbiai, chilei és román létesítményekre vonatkozóan is.

A Renault úgy tűnik továbbra is igen elkötelezett az elektromos autózás elterjesztésében. A napelemparkok építésével szerzett tapasztalataikat pedig fel tudják használni a villanyautók energiaellátása terén is. Jelenleg ugyan a Twizy kivételével nem túl sikeresek az elektromos autóik, de ha jelenlegi technikai akadályok legyőzésével a francia gyártó komoly versenyelőnyre tehet szert.