Okostelefonról vezérelt lakások: Mobilváros Szolnokon

Alakítsd a jövő városát címmel kétéves programot indít a Magyar Telekom a T-City keretében Szolnokon – jelentette be a társaság vezérigazgató-helyettese szerdán, a Tisza-parti városban a helyi önkormányzattal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Pataki Róbert elmondta: a fejlesztési projekt során 15-20 szolnoki család tesztelheti majd a cég bevezetés előtt álló szolgáltatásait és innovatív telekommunikációs, illetve multimédiás eszközeit.

kép: szolnok.hu

A Telekom szakemberei bemutatták a szolnoki Virtuális Idegenvezető továbbfejlesztésével létrehozott Mobilváros nevű, okostelefonokra készült alkalmazást.

Ennek részleteiről szólva Pukler Gábor fejlesztési igazgató kifejtette: Szolnokon várhatóan rövidesen elérhetővé válik az új alkalmazás, melynek segítségével az itt élők egyebek mellett mobil parkolást intézhetnek, megtudhatják a szelektív hulladékgyűjtők pontos helyét, bejelenthetik az illegális hulladéklerakókat. Pontos információt kaphatnak továbbá a városi szolgáltatásokról és rendezvényekről is.

A tájékoztató résztvevői megismerhették a háztartások energiafogyasztásának csökkentését szolgáló Smart metering rendszert, melynek kiépítését idén kezdte el a Magyar Telekom az E.ON-nal együttműködve. Pukler Gábor jelezte: a program fontos állomásához érkezett, hiszen a város egy-egy lakótelepi és kertes házas övezetében összesen 1000 szolnoki család csatlakozhat a projekthez.

A Magyar Telekom kísérleti jövővárosában okostelefonnal a munkahelyről is ki és be lehet kapcsolni a konnektorokat, a villanyóra mobilon lejelenti saját magát. A szolnoki T-City-ben a társaság az E.ON energiaszolgáltatóval közösen teszteli a takarékosságot célzó technológiáit. Ha minden magyar háztartásban okos mérő működne, évi tízmilliárd forintos nagyságrendű összeget spórolhatnának a fogyasztók.

A kísérleti projektjére jelentkező ezer háztartásban kezdi tesztelni a Magyar Telekom Szolnokon az intelligens villanyórákat az E.ON áramszolgáltató céggel együttműködve. A T-City projekt keretében a cég még a piacon nem elérhető technológiák működését vizsgálja éles üzemben. Az okos mérőórák eddig százötven szolnoki otthonban működtek, a tesztelés kibővítése keretében most jelentősen nő a tesztelők köre.

Mi a haszna az okos villanyórának?

hirdetés

Önmagában egy intelligens mérőóra felszerelésével nem lehet spórolni, hiszen ez csak az elfogyasztott energia mennyiségét mutatja. Ezt azonban valós időben teszi, takarékosságra sarkallva a háztartásokban élőket. Ráadásul a PC-ről vagy okostelefonról elérhető mérőkészülék azt is képes megmutatni, hogy a lakáson belül mely fogyasztók működése igényli a legtöbb energiát. A pontos számok ismeretében az is könnyen kideríthető, hogy érdemes-e újabb, takarékosabb típusra cserélni a hűtőgépet, vagy ledekre a gyakran használt konyhai szpotlámpákat.

kép: szolnok.hu

A T-City-hez csatlakozó háztartásokban okostelefonon tudják nyomon követni aktuális fogyasztásukat. Az eszköz lehetővé teszi azt is, hogy egyik vagy másik konnektort az otthontól távol ki-, vagy bekapcsoljanak. Egy ilyen rendszer például klíma, mosógép vezérlését is lehetővé teszi, de le lehet vele ellenőrizni azt is, hogy nem maradt-e bekapcsolva mondjuk valamelyik lámpa vagy a vasaló. Az okos órák tulajdonosainak nem kell az óraállás lejelentésével sem vesződniük, a fogyasztott mennyiségeket az óra mobilinterneten keresztül továbbítja a szolgáltatónak.

A technológia segít spórolni

Környezetvédelmi szempontból is fontos az intelligens mérőórák bevezetése, napjainkban ugyanis nincs mód arra, hogy az erőművek által termelt villamos energiát bármilyen módon tárolni lehessen. Itthon a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) végzi az előállított energiamennyiség és a fogyasztás egyensúlyban tartását, de ez jelenleg csak megközelítőleg lehetséges, az intelligens mérők bevezetésével sokkal pontosabban lehetne tervezni az energiatermelést. A T-City fejlesztői szerint ha mind az ötmillió magyar háztartásban intelligens mérő működne, az évente tízmillió forintos nagyságrendű megtakarítást tenne lehetővé a fogyasztóknak.

kép: szolnok.hu

Magyarországon azonban az okos üzemmódban működő energiahálózatok indulását a hiányzó intelligens mérőeszközök mellett az egyelőre hiányzó jogszabályok is akadályozzák. A Magyar Telekom és az E.ON mellett többek közt az Elmű, a Főgáz, a Fővárosi Vízművek és a Főtáv is tesztel intelligens mérőórákat a Pest megyei Káván, ahol nem csak a villany-, de a víz és gázfogyasztást, illetve a távhő fogyasztásánek monitorozását is okos eszközökre bízzák.

Szalay Ferenc (Fidesz) polgármester a partnerség elmúlt három évét értékelve rámutatott, a T-City program keretében megvalósult szolgáltatások ma már átszövik egy teljes városrész: Szandaszőlős egészét és az itt élők mindennapjait. Emellett a legélhetőbb város cím elnyeréséhez is hozzásegítve Szolnokot növelik a megyeszékhely energiahatékonyságát, turisztikai vonzerejét és lakóinak komfortérzetét – tette hozzá.

A 2009-ben indított T-City a Magyar Telekom és Szolnok közös, többéves fejlesztési és innovációs programja. Ennek jegyében számos sikeres tesztet bonyolítottak le, ilyen volt a pánikgomb használata az idősek körében, a rádiófrekvenciás azonosítással működő iskolai beléptetési rendszer, a térfigyelő, valamint az otthonőrző kialakítása, a város- és sulikártya, az IP kamerás közvetítő rendszer kiépítése, illetve a jövő áruháza.

forrás: MTI, origo.hu

Vélemény, hozzászólás?