Idillikus együttélés szélgenerátor és halak között

Elkészült az első nagy felmérés arról, hogy a világviszonylatban az egyik legnagyobb off-shore szélerőmű park hogyan hat a tenger élővilágára. A dán Anholt magasságában, a tengerben hét év óta működik a nyolcvan turbinával dolgozó Horns Rev-park, viszonylag alacsony, 20 méternél nem mélyebb vizekben, amelyet halban gazdag zónának tartanak. (Aiolus News)

A DTU / tengeri források intézete/ a szélerőmű park telepítése előtt tanulmányt készített a halfajtákról, hogy később majd összehasonlíthassák a turbinák működése által okozott helyzettel. A biológusok egy újabb felméréssel most megállapították, hogy a halállományt nem érte semmi negatív hatás, kár, sőt,a biosokféleség azóta gazdagodott. Ennek oka, hogy a turbinák, amelyek mélyen le vannak horgonyozva a tengerfenékbe és a horgonyok körül vannak véve nagy kövekkel, amelyek megakadályozzák, hogy a tengeri áramlatok kifejthessék eróziós hatásukat,úgy is működnek, mint mesterséges korlátok,amelyek kedvező feltételeket teremtenek a halaknak és élőhelyeket egy sor új fajtának. Az eltelt hét évben a megfigyelt fajták száma 30-ról 41-re szaporodott.

hirdetés

Horns Rev az erős áramlatok miatt nehéz terep a tengeri élővilágnak, az itt élő algaerdők és kis halak nem tudnak stabilizálódni. A biológusok arra számítanak, hogy a turbinákat rögzítő korlátok pozitív hatásai még nagyobbak lesznek egy másik szélerőmű parknál, például Kattegatnál, ahol a vizek csendesebbek.

forrás: energiacentrum.com

Vélemény, hozzászólás?