Irányított napfény

A napelem nem az egyetlen módja annak, hogy természetes fénnyel lássuk el a háztartást. Az árnyékos oldalon fekvő szobák megvilágítására nagyon jó és igazán egyszerű módszer a heliostat használata is.

A heliostat általában egy tengelyre rögzített tükör, mely követi a nap mozgását, és egy adott pont felé irányítja a napfényt. Többnyire ipari területeken használják őket, de azok a modellek nem is egy egyszerű háztartáshoz méretezettek, sem bonyolultságban, sem tényleges méretben, sem pedig árban. A SunFlowert viszont kifejezetten otthoni felhasználásra találták ki.

hirdetés

Felszerelése és beállítása nagyon egyszerű: csak a földbe kell szúrni a póznát, majd arra kell fordítani a tükröket, amerre a fényt szeretnénk irányítani. Ezután a szerkezet magától állítja tükörsorának helyzetét aszerint, hogy merre jár a nap az égen, napenergiával működő elektromos motorja segítségével. A szerkezet 50 ezer lumennyi fényt képes egy szobaablakra, de akár kertre, úszómedencére, teraszra vagy akár napelemekre is irányítani. Ára az ipari felhasználású példányokhoz képest is egész baráti: 400 dollárért (azaz kb. 88,4 ezer forintért) hozzájutható.

forrás: alternativenergia.hu