Sós víz! Itt a lítium-ion korszak vége? (videó)

Egy új, ráadásul működő és gyártható fejlesztés egycsapásra nyugdíjba küldheti az elektromos autók veszélyes lítium-ion akkumulátorait, ráadásul az évtizedek óta, brutális összegekért fejlesztett üzemanyagcellás technológiákat is.

Quant e-Sportlimousine nanoFLOWcell nem egy számítógépes animáció, vagy optimista bejelentés a sajtónak, hanem egy teljes valóságában megcsodálható, működő prototípus.

Nunzio La Vecchia és a Quant, Nanoflowcell

Nunzio La Vecchia és a Quant, Nanoflowcell

Az autót Nunzio La Vecchia, a Svájci nanoFLOWCELL AG műszaki igazgatója mutatta be a Genfi Autószalonon. Feltűnő, kétajtós, négyüléses sportlimuzin, több mint 5,25 méter hosszú, 2,2 méter széles és 1,35 méter magas.

Nem csekély érdeklődés...

Nem csekély érdeklődés…

De szép autó rengeteg van a kiállításon, a különlegessége nem ebben rejlik, hanem a forradalmi hajtásláncban, legfőképp az energiatárolásban.

QUANT-e-Sportlimousine_side_doors-openAz autó meghajtását négy agymotor végzi egyenként  231 lóerővel, tehát az összteljesítmény 920 lóerő, ami 2,8 másodperc alatt repíti 100 km/h-ra, a végsebessége 300 km/h felett van.

hirdetés
A lényeg odabent van

A lényeg odabent van

Ezzel a Mercedes SLS AMG Electric Driveot is jócskán lepipálja (750 LE, 1000 Nm, 3,9 mp gyorsulás), igaz, annak már a várható árát is tudjuk: 416 500 euró.

Mercedes-Benz-SLS-AMG-Electric-Drive-side-jpg_233210A QUANT e-Sportlimousine meghajtása egyesíti az akkumulátorok és az üzemanyagcellák előnyeit. lényege, hogy két tartályban elektrolitot (sós víz!) tárolnak pozitív és negatív töltéssel, amik a központi egységben, egy membránon keresztül tudják átadni az elektronokat.

Sem az üzemanyag rendszer, sem az elektrolit nem tartalmaz káros, vagy tűzveszélyes anyagokat, mozgó alkatrészeket és nagyon hatékonyan működik. Névleges feszültsége 600 Volt, folyamatos teljesítménye 30 kW.

QUANT-e-Sportlimousine_back_sideTömegre vetítve ötször nagyobb energiát képes tárolni, mint a jelenleg leginkább elterjedt lítium-ion akkumulátorok, ez nyilván jót tesz a hatótávnak is.

Persze további műszaki csemegéket is rejteget az autó, mint például az okostelefonos alkalmazással, távirányítással nyíló ajtók…

QUANT-e-Sportlimousine_interieuer_cockpit

QUANT-e-Sportlimousine_interieur_cockpit_with LightA folyamatosan szárnyaló Tesla viszont még nem temeti a lítium-ion technológiát. Különböző technikai megoldásokkal sikerült biztonságossá tenni és az úgynevezett Gigagyár felépítésével pedig a gyártási költségeket is jócskán le akarja faragni.

One comment

Vélemény, hozzászólás?