Itt a világ első napenergiás szárítógépe!

A ruhaszárítógépek nagyon népszerűek, mert rendkívül kényelmesek és hasznosak. De van egy probléma velük: zabálják az energiát. Nem lehetne valahogy hozzájuk csatornázni a napsütést? A Miele szerint ennek semmi akadálya!

A idei IFA kiállításon muatta be a Miele háztartási gép gyártó a T-881 EcoComfort névre hallgató (nem keverendő össze a T-800-zal, mert az ugye a Terminátor…) szárítógépét, ami képes rácsatlakozni az otthoni, napelemes blokkal ellátott központi fűtési rendszerre.

kép: IFA 2013

kép: IFA 2013

A gép így A+++ kategóriába kerül és akár 80%-kal hatékonyabb az eddig használt szárítóknál, de még a modern, hőszivattyús szárítógépeknél is kevesebb energiát igényel.

hirdetés

miele-T-881-EcoComfort-solar-dryer

Egyedülállóságát az adja, hogy nem kell a hőenergiát először elektromos árammá alakítani, hanem a tetőn elhelyezett napkollektorokban előállított forró vízzel “dolgozik”.

T881-EcoComfort-7

A hamarosan sorozatgyártásba kerülő készülék várható élettartama 20 év, és a Miele szerint egy négytagú család esetén 7 év alatt hozza meg az árát.

A Egyesült Államok energiafelhasználásának jelenleg négy százalékát  (43 milliárd kWh) falják fel a ruhaszárítógépek, tehát van mit megtakarítani.

forrás: inhabitat.com

Vélemény, hozzászólás?