Ráugrottak a gyártók a négypedálos kerékpárra (videó)

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Egyszerre három gyártó is felfedezte magának a kézzel is hajtható kerékpárok eddig nem létező piacát.

A Kerékagy májusban írt arról, hogy egy hátfájással küzdő holland sebész, Lex van Stekelenburg ötlete alapján a TSG Essempio megtervezte a 4StrikeBike-ot, a négypedálos kerékpárt. Azóta kiderült, hogy egy svájci cég is rástartolt a négypedálosokra, most pedig egy német cég, a Varibike Gmbh. dobta piacra a teljes testet megmozgató bicikliket.

kép: varibike.com

kép: varibike.com

A koncepció lényege, hogy a hagyományos kerékpárokhoz hasonlóan ezt a biciklit is lehet szimplán lábbal tekerni, de itt a kormány is használható pedálként. Illetve a kormány maga a pedál.

A biciklis tetszés szerint hajthat lábbal, vagy kézzel, vagy egyszerre mindkettővel. Egy vizsgálat szerint a megduplázott pedállal a biciklis által kifejtett erő is jelentősen megnő: állítólag azonos pulzusszámon harmadával több energiát tudunk átvinni így a kerékpárra.

hirdetés
kép: varibike.com

kép: varibike.com

A gyártók szerint a konstrukció előnye, hogy sokkal jobban megdolgoztatja a felsőtestet, a karokat, és a hátat. Azt állítják, hogy kifejezetten jót tesz a különféle hát- és gerincproblémákkal küzdőknek, és fogyni is jobban lehet vele, mint egy hagyományos géppel.

A kerékpár karakterét alapjaiban meghatározza a kormányt és a monoblokkot összekötő erőátviteli rendszer. A Varibike esetében az egész vázat átszabták, és egy külön, nem túl esztétikusan elhelyezett cső tartja az átvitelt.

A 4StrikeBike esetében sokan a konstrukció gyenge – vagy valójában ki sem dolgozott – pontjának tartották a kormányhoz kapcsolódó szíjáttételt. A Varibike honlapja sem bővelkedik információkban arról, hogy milyen megoldással kötötték össze a kanyarokban elforduló kormánypedált a lánckerékkel. A hivatalos promóciós videón úgy látszik, hogy a németek hagyományos láncot alkalmaztak, amelyet a lánckeréktől felfele beburkoltak.

Az új, legalább 120 izmot mozgató négypedálos géphez jelenleg 4499 eurós, több mint 1,3 millió forintos bevezető áron lehet hozzájutni az ulmi kerékpárüzemben.

forrás: kerekagy.blog.huMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?