Itt a villanyszámla-csökkentő csodakütyü nagytesztje!

Tavaly került a figyelem középpontjába az az energiamegtakarító készülék, amely, tartós, akár 75%-os áramár-megtakarítást ígér alig több mint 10 ezer forintért. Akkoriban mi is beszámoltunk az egyik készülékről, ám most a Villanyszerelők Lapja egy olyan átfogó anyagot készített a témában, amely ez eddig homályban maradó részeket is felfedi.

Ki ne akarná, hogy háromnegyedével csökkenjen a villanyszámlája? Mivel az érintettek köre igen széles, valószínűleg sokan bekapják a kövér csalit, amely drasztikus villamos energia megtakarítást ígér „némi befektetés” árán, azaz egy kis, konnektorba dugható elektronikus készülék megvásárlásával.

energy saver pro átverésAz energiamegtakarítót népszerűsítő honlapokat számos webcímről el lehet érni. Nem reklámozni kívánjuk ezeket, pusztán a tényszerűség kedvéért sorolunk fel néhányat: www.lowbillsenergy.com/hun, www.energysaver-pro.com/hun, www.proenergysaver.com/hun. Nehezen megítélhető, hogy egy laikus és befolyásolható érdeklődőnél milyen hatást váltanak ki a honlapon olvasottak, mi minden esetre úgy véltük, hogy a készülék reklámjának szövege igencsak zagyva, akár annak stílusát, akár a tartalmát vizsgáljuk.

A fogalmazás és szóhasználat kicsit emlékeztet a sokat emlegetett „kínai” használati útmutató fordításokra, de mintha a „bájos ügyetlenség” álarca alá rejtené a leendő vásárló meggyőzését szolgáló tudatos ködösítést. Mit kezdjünk például a következő, és a készülék működési elvét leíró, rendkívül „értékes” műszaki információkkal?

energy saver pro 4 „Egy forradalmian új, elektromos áram megtakarító technológia alapján fejlesztették ki, ami optimalizálja, és javítja az áram elosztását, és felhasználását, ami az áramhasználat csökkenéséhez vezet a háztartásban és akár 75%-os villanyszámla csökkenés érhető így el.” (75%-os csökkenés és észre sem veszem? Tehát megy a mosógép, a vízforraló, a porszívó, stb. és minden működik, jár, melegít éppúgy, mint régen csak „kevesebb áramot” használunk fel?)
- „tisztítja a káros vételi zavarokat”. (Akkor mégis inkább zavarszűrőről beszélünk?)
- „megtisztítja a hálózatot a bomlasztó hatásoktól”. (Ez egyre érdekesebb!)
- „a készülék nagyon hatékony a kapcsolással működő fogyasztóknál.” (Milyen érdekes kategorizálás!)
- „A jelenlegi impulzus egység közel tízszerese érhető el a névleges fogyasztásnak. Ez nagy zavarhoz vezet a rendszerben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elpazarolja a szél erejét.” (Itt már az értelmezhetőség határára sodródtunk…, és a szél hogy jön ide?!)
- „a készülék rendelkezik egy beépített túlfeszültség védelemmel, így az egész háztartás minden berendezését képes megvédeni.” (Fogyasztáscsökkentés és túlfeszültség-védelem egy szabadon választott konnektorba bedugott „filléres” készülékkel – micsoda kényelem és mennyi előny!)

A szöveg több utalást tesz arra, hogy a készülék többszörösen „ellenőrzött”, ám sehol nincs olyan egyértelmű állítás, ami a fogyasztáscsökkentő hatás ellenőrzöttségére utal. A zavaros leírásból esetleg egy műszakilag tájékozottabb laikusnak beugorhat a fázisjavítás, a hasznos és meddő teljesítmény fogalma, de az már nem valószínűleg nem fog beugrani, hogy ha a meddő teljesítményt csökkentem, akkor a vektorábrából fakadóan a látszólagos teljesítmény fog csökkenni és a hatásos attól még mit sem fog változni! Márpedig az otthoni normál fogyasztásmérőnk éppen a hatásost, és csak azt méri! A készülék leírásából – már amennyire hitelt érdemlőnek merjük azt tekinteni – esetleg annyi kikövetkeztethető, hogy talán valamilyen kapacitív elem lehet a készülékházban.

A vásárlás
Ilyen előzmények után jöhetett az Energy Saver Pro megvásárlása, amely elsőre nem tűnik olcsónak, ám a gyors megtérülés reményében nem haboztunk kitölteni a megrendelő adatlapot. A vásárlási szándékot tovább erősíti a termék honlapján található pénzvisszafizetési garancia, amely a készülék teljes árának visszatérítését ígéri arra az esetre, ha a 75%-os fogyasztáscsökkenés nem következne be. A készülékért most „akciósan” 10 600 Ft-ot kell fizetnünk az átvételkor, nosza megrendeltük!

energy_saver villanyszámla-csökkentő megrendelésA postai küldeményben egy 122x74x85 mm méretű doboz érkezett, amelyben ott lapult a titokzatos szerkentyű. A termék csomagolásán, amelyen az Electricity-saving Box elnevezés olvasható, a gyártóra utaló felirat vagy logó nem található, némi irányt csupán a Made in China felirat mutat. Az Energy Saver első ránézésre egy ceruzaakkumulátor-töltőre hasonlít, amelyen a dugvillán kívül két darab üzemállapot-jelző LED látható. De hát nem is kell ezt túlbonyolítani, indulhat a megtakarítás!

A vizsgálat
Következő lépés a készülék szakmai vizsgálata volt, amelyet a C+D Automatika Kft. munkatársai végeztek el, akik közel 25 éve foglalkoznak méréstechnikával, elektronikus és villamos mérőeszközök, köztük teljesítménymérők, fogyasztásmérők és hálózati analizátorok forgalmazásával, sőt, ezen eszközök többségének a pontosságát is tudják ellenőrizni saját akkreditált kalibráló laboratóriumukban. Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen műszaki megoldást rejt a készülék, ám mielőtt szétszedtük volna, néhány egyszerű mérést végeztünk.

Az első mérést egy tisztán ohmos fogyasztóval, egy villanyradiátorral végeztük. Mivel kevés idő állt rendelkezésre, ezért gyors, de átlátható megoldásokkal dolgoztunk. Minden esetben ugyanannyi ideig (kb. 1 órát) mértünk. A fogyasztó állandóan be volt kapcsolva. A fogyasztásmérő a gyári alapbeállítása szerinti konverzió útján euróban jelezte ki az elfogyasztott villamos energia árát. A radiátort mindkét mérésnél „hidegindítottuk”, hogy a fűtőszál ellenállásának esetleges hőmérséklet-függése se okozhasson különbséget. Kétszer két mérést végeztünk, ráadásul fordított sorrendben (készülékkel és anélkül, majd fordítva) hogy az esetleges véletlenszerű behatásokat is kiküszöböljük. A vizsgálat során fogyasztás csökkenésnek a nyomaira sem bukkantunk. Sőt!

energy saver pro lehúzás, kamuA másik mérést egy nagyobb teljesítményű porszívóval (vagyis induktív jellegű fogyasztóval) végeztük. A porszívót hideg állapotban kapcsoltuk be és 40 percig működtettük, az energiamegtakarító készülékkel és nélküle. Nem tapasztaltunk különbséget két ciklus fogyasztása között, amely 0,72 eurónyi volt. Ezután a ház normál Ganz fogyasztásmérőjét „vettük célba”, és a bekapcsolt porszívó mellett azt az időt mértük, hogy 1 kWh növekedést mennyi idő alatt produkál a porszívó. 46-47 perc lett az eredmény, akár be volt dugva, az Energy Saver, akár nem. Az adatokból megállapítható, hogy induktív jellegű fogyasztó esetén sem jelentkezett észrevehető fogyasztás csökkenés, pedig a sugalmazott 50-75%-os értéknek nyilvánvalóan látszódnia kellene, már a teljesítmény kijelzésekor is.

hirdetés

energy saver pro teszt. átverés. Kamu, lehúzás.Nem mellékes információ, hogy a készüléket önállóan bedugva az elektronikus fogyasztásmérőbe a kijelző 56-57 W-os teljesítményt mutatott, és éjszakára a dugaljban hagyva reggelre 1 eurónyi elfogyasztott villamos energia mutatkozott (kb. fele annyi, mint a 2 kW-os radiátor 1 órás üzeme során). Ennek fényében tényként kijelenthető, hogy az Energy Saver kizárólag fogyasztóként viselkedik, mintsem energiamegtakarító eszközként, így a vásárlóknak nemcsak a beszerzése jelent kiadást, de a használata során további (nem is kevés) költséget generál.


Mit rejt a kütyü?
Ezek után feltételezhető, hogy minden olvasó kellően kíváncsi lett, vajon mi lehet a készülék belsejében, amit ennyi pénzért árulnak? Az áramkört visszafejtve kiderült, hogy feltételezésünkben nem tévedtünk, a leglényegesebb, hogy a 230 V-os hálózatra – egy olvadóbiztosítón keresztül – közvetlenül kötött elem egy kondenzátor, természetesen minden azonosító jelzésétől megfosztva.

energy saver pro 1Kiforrasztva megmértük és kicsit több, mint 5 µF-ot mutatott a mérőműszer. A kondenzátorral párhuzamosan kötött kisütő ellenálláson és a védelmet szolgáló varisztoron kívül a készülékházban lévő nyomtatott áramkörös lapon már csak egy kis egyenáramú tápegység van, ami a két párhuzamosan kötött (!) zöld LED-et megtáplálja. És ennyi!

Máshol is felfigyeltek rá
Az Energy Saver európai piacon való felbukkanása másoknak is szemet szúrt. A cseh dTest magazin novemberi cikkében beszámol róla, hogy az Energy Saver Pro értékesítése kapcsán, a fogyasztóvédelmi törvény megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntetőjogi lépések indultak. Csehországban számos további média is foglalkozott az Energy Saver-rel, általában a dTest cikkére hivatkozva. Szlovákiában a vEnergetike ír egy ügyesen kidolgozott csalásról – északi szomszédainknál 38 euróért árulják a készüléket. Horvátországban a Narodni List nevű lap decemberben írt az energiamegtakarító készülékről, amelyben felhívják a fogyasztók figyelmét az állami felügyelet tanácsára, miszerint tartózkodjanak a készülék megvásárlásától.Mit tehet a károsult fogyasztó?

Természetesen a vásárlás és a termékvizsgálat során szerzett tapasztalatainkat szerettük volna megosztani az illetékesnek vélt hazai szervezetekkel, illetve vizsgáltuk, hogy egy károsult vásárló milyen hozzáállásra számíthat a különböző hivatalok részéről, illetve milyen lépésekre van lehetőségünk egy hasonló esetben. Megkerestük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet, a Gazdasági Versenyhivatalt, amelyeknél általános tapasztalat volt, hogy választ csak többszöri próbálkozásra, nehézkesen sikerült kapunk.

A NFH részéről dr. Fülöp Zsuzsanna a következőket mondta: „A villamosenergia-fogyasztás csökkentésére szolgáló ún. Energy Saver készülékeket érintő közérdekű bejelentések kapcsán a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelősége a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy miután a terméket több honlapon, a médiában és közösségi oldalakon is hirdetik, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 11. § (1) bekezdés a) pontja értelmében az alkalmazott kereskedelmi gyakorlat földrajzi kiterjedtségére tekintettel alkalmas a verseny érdemi befolyásolására. Erre tekintettel a Felügyelőség megállapította, hogy az ügyben hatáskörrel nem rendelkezik, ezért a közérdekű bejelentéseket áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Gazdasági Versenyhivatalhoz.”

A továbbdobott labdát követve, megkeresésünkre a GVH részéről dr. Grimm Krisztina nyilatkozott: „Amennyiben az Energy Saver Pro termék népszerűsítése során a termék gyártója vagy forgalmazója megalapozatlanul tulajdonít villamosenergia-megtakarító hatást a terméknek, ezzel felmerülhet a fogyasztók megtévesztése, azaz a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása. Fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása esetén a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jár el megosztott hatáskörben attól függően, hogy egy adott kereskedelmi gyakorlat a piaci szereplők közötti versenyt érdemben érinti-e vagy sem. A GVH jelenleg vizsgálja a versenyfelügyeleti eljárás indításának a lehetőségét.” Az OFE részéről, egy-két általános megállapításon túl, érdemi segítséget nem kaptunk.

Vizsgálódásaink alapján kijelenthetjük, hogy a hiszékenységre és a tudatlanságra alapozott, átgondoltan felépített folyamatról beszélhetünk, amely Európát behálózó terjesztési lánc segítségével – minden országban, helyi logisztikai partner megbízásával – szolgálja ki a fogyasztók megtévesztése áltat generált igényt. A csalás mértékét jelzi, hogy míg a kérdéses készülék az eBay oldalán mindössze 4 dollárét megvásárolható, addig esetünkben ugyanazt a terméket az eladó tízszeres áron értékesíti.

Szintén a témához kapcsolódó információ, hogy ugyanez a terméket Electricity-saving Box néven számos egyéb csatornán is értékesítik a rátermett kereskedők, így pl. a már említett eBay-en, az Alibaba.com-on, de a Vaterán is elérhető. A vizsgálódásunk azért az Energy Saver Pro néven kínált klónt célozta, mert ilyen üzemszerű terjesztést, ilyen magas áron csak a LifeSisters mögött álló személyek végeznek.

Mint a cikkünk is mutatja, a téma roppant messzire vezet. Az internetes kereskedelem önmagában egy óriási problémakör, amelynek körüljárását, ellenőrzését a határokon, kontinenseken és illetékességi körökön átnyúló szálak tovább nehezítik. Amit tehetünk, az az, hogy fokozott körültekintéssel, csak jól ellenőrizhető forrásból vásárolunk bármiféle terméket.