Kibontakozóban az izraeli gázexport részletei

Izrael jelentős gázexportra készül a közelmúltban felfedezett lelőhelyre alapozva. Most az látszik eldőltnek, hogy a felhozott gáz hány százalékát szabad külföldön eladni, körvonalazódik az is, hogy kik lehetnének a vevők, merre tartson a szállítási útvonal, csövön, vagy cseppfolyósan továbbítsák-e a gázt. Még minden képlékeny.   

Izrael gáztartalékainak 60 százalékát belföldön használná fel, a maradékot exportálná, így a következő 25 évben önellátóvá válhatna, ebben egyezett meg az ország vezetése. A Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Szilvan Salom természeti erőforrások minisztere, Yair Lapid pénzügyminiszter és Stanley Fischer, a Bank of Israel elnöke által vezetett Tzemah bizottság korábban arról döntött, hogy fele-fele arányban kell kettéosztani az ország földgázkészleteit, ezt viszont tüntetések követték, többek között Salom miniszter háza előtt. Ezután az energiabiztonság érdekében most ekképp változtatták meg az arányokat, írja a Natural Gas Europe online lap.

kép: bais/indafoto.hu

kép: bais/indafoto.hu

Miután a négy vezető megegyezett, Netanjahu beszélt nyilvánosan a döntésről és elmondta, Izrael a földgáz belföldi felhasználása és exportálása révén is nagy előnyre tesz majd szert. Lapid szerint az exportból nagyjából 60 milliárd dollár bevétele lesz az országnak, az összeg Salom közlése szerint az oktatásba és az egészségügybe fog áramlani. Mint azt kiemelték, az egész eljárásnak átláthatónak kell maradnia a nyilvánosság számára.

hirdetés

A döntést viszont olyan kérdések követik, hogy hová fogja eladni Izrael a gázt és hogyan? A nemrégiben felfedezett óriási gázkészletek egyik vásárlója Törökország lehet, erre utal az, hogy az elmúlt hetekben a két ország szorosabbra fűzte barátságát. Vezetéken ez megoldható lenne, és onnan könnyedén Európába is eljuthatna a Leviathan gázmező terméke. E lépés által Oroszország pozíciója ismét gyengülne valamivel nyugaton. Ugyanakkor a gázvezeték megépítése nem olyan egyszerű feladat, mivel Cipruson kellene áthaladnia, hogy a háborús Libanont és Szíriát kikerülje.

Ezek okok miatt valószínűleg Izrael az egyébként is egyre népszerűbb és sokszor gazdaságosabb megoldást fogja választani, a gázt cseppfolyósított formában (LNG), tengeri úton exportálhatja. Ekképpen a célországok száma is megnő. Izrael már februárban megegyezett az Woodside gázipari vállalattal, amely nagy tapasztalattal rendelkezik az LNG-piacon. A cég 1,25 milliárd dollárt fizetett a Leviathan-mező 30 százalékáért, ugyanakkor egy LNG-üzem létesítése nehézségekbe ütközhet a megfelelő helyszín kiválasztásának bonyolultsága miatt.

Lehetséges, hogy ez az üzem Cipruson épülne meg, mindkét fél nyilatkozott már erről korábban. A ciprusi terminál 2020-ra épülne meg, ekkortól exportálhatna belföldi és a környező országokból származó gázt, így Izraelét is.

forrás: energiainfo.hu

Vélemény, hozzászólás?