Schwarzenegger a környezetvédelem zöld lovagja

A testépítés kereszteslovagja volt, aztán rettenthetetlen akcióhős, végül pedig a környezetvédelem harcosa lett. Arnold Schwarzenegger még Terminátor korában megígérte, hogy „visszatér” („I’ll be back”). Íme, megtörtént: az egykori Mrs. Universe most a zöld mozgalom szexepiljét hirdeti. Az osztrák származású színész, volt kaliforniai kormányzó a napokban Brüsszelben járt, hogy részt vegyen a Polgármesterek Paktumának környezetvédelmi tanácskozásán.

Schwarzenegger alapítója az „R20, régiók a klímaváltozás ellen” kezdeményezésnek. Sajtótájékoztatóján, amelyet José Manuel Barroso EU-bizottsági elnökkel közösen tartott, emlékeztetett arra, hogy kaliforniai kormányzóként is elkötelezettje volt a környezetvédelemnek.
terminator_green

„A helyi kormányzatoknak nagy hatalmuk van: amikor én hivatalban volt, nem vártam meg, hogy nemzetközi egyezményeket írjanak alá, hanem olyan fontos törvényeket hagytam jóvá, amelyek ihletet adtak más kormányoknak” – mondta Schwarzenegger.

hirdetés

Arra a kérdésre, hogy miként lehet megváltoztatni a fogyasztók, elsősorban az amerikaiak mentalitását, így felelt: „Nem kell bűntudatot ébreszteni a polgárokban, hanem azt kell éreztetni velük, hogy ők is részesei lehetnek a megoldásban, ha energiatakarékos technológiákat választanak. A kulcs: a zöld mozgalmat modernné és szexivé kell tenni!”.

Schwarzenegger saját példáját hozta fel: imádja a nagy terepjárókat, a hadseregben is használatos, köztudottan nagy fogyasztású Hummereket, amelyeket hidrogén-, illetve bioüzemanyag-hajtású motorokkal szerelt fel. Ugyancsak van egy környezetbarát megoldása a jacuzzikra: „Ha valaki egész nap benne akar ülni, ám tegye. De akkor használjon hozzá napkollektorokat” – mondta.

Vélemény, hozzászólás?