Kiskerti komposztálási program Hevesben

Összesen 600, kiskerti komposztálásra használható, úgynevezett komposztáló keretet és rostát oszt szét pályázati támogatás nyomán a Heves megyei Verpeléten és Tarnaszentmárián a komposztálás elterjedésének elősegítése érdekében a Verpelét és Térsége Idegenforgalmáért Egyesület – tájékoztatta hétfőn az MTI-t a szervezet képviselője.

A komposztálható anyagokat, például kerti zöldhulladékot csak össze kell gyűjteni a kiosztott komposztáló keretbe, ahol az lebomlik, majd rostálás után virágföldként, vagy a kert trágyázására lehet használni – közölte Kendi Tímea.

kép: komposztaljunk.hu

hirdetés

Elmondta: a komposztáló eszközöket térítésmentesen kapják a családok az Új Széchenyi Terv Környezet és Operatív Programja keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A részvételnek csupán az a feltétele, hogy a kiosztott eszközöket 5 évig megtartsák és rendeltetésszerűen használják.

Ugyanis a házi komposztálással csökkenthető a leghatékonyabb módon a háztartási hulladék mennyisége a biológiailag lebomló szerves anyagok hasznosítása révén.

Mindezzel elkerülhető az avar és az egyéb kerti szerves anyag egészségtelen és környezetszennyező égetése is – hangsúlyozta Kendi Tímea.

Vélemény, hozzászólás?