A bányászat reneszánsza jöhet?

A kormányzat arra törekszik, hogy Magyarország energiafüggőségének csökkentése és a lakossági energiaárak stabilitása érdekében elősegítse a hazai szénhidrogén lelőhelyek kutatását és kitermelését – jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Egerben.

Ezt szolgálja a bányatörvény módosítása, illetve az, hogy a kormányzat elő kívánja írni a szénhidrogénmezők ismételt kutatását – tette hozzá a 62. Bányásznap központi ünnepségén.

MTI Fotó: Komka Péter

Németh Lászlóné közölte, a szénhidrogén kutatás területén egészségesebb versenyt kívánnak kialakítani azzal, hogy maximalizálják az egyidejűleg egy vállalkozó által kutatható terület kiterjedését.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a bányászat a magyar ipar legősibb ágazata, ami európai mértékkel is sikeresnek számított és katalizátora volt számos más ipari tevékenységnek.

A fejlesztési tárca arra törekszik, hogy a leghatékonyabb kereteket biztosítsa a bányászati tevékenységnek. Annak érdekében, hogy az ágazat megőrizze versenyképességét a változó gazdasági körülmények közepette is – tette hozzá.

A miniszter szerint ezt szolgálja az úgynevezett ásványi vagyon és készlethasznosítási terv, amelynek elkészítésén dolgoznak a minisztériumban és, amely a tervek szerint szeptemberben kerül széles szakmai egyeztetésre.

Németh Lászlóné szólt arról is, hogy a magyar energiapolitika részét képezi a nukleáris energia termelésének szinten tartása, ezért a cselekvési tervnek fontos eleme lesz a hasadóanyag bányászattal kapcsolatos ismeretek újraértékelése, illetve bővítése.

A tárca foglalkozik a bányászatban dolgozók személyes sorsával is. A korengedményes nyugdíj rendszerének átalakítása során egyedüliként azok a bányászok őrizhették meg korábbi jogosultságukat, akik 25 évet, vagy legalább 5 ezer műszakot dolgoztak a föld alatt – mondta Németh Lászlóné.

hirdetés

MTI Fotó: Komka Péter

Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy az ásványi vagyon kitermelése nélkül nehezen megoldhatóak a magyar gazdaság szerkezeti gondjai. Ugyanakkor a sikereses bányavállalkozások nagyban hozzájárulnak a foglalkoztatás növeléséhez is.

Kifejezte reményét, hogy ebben a helyzetben kormányzati döntés születik a bauxitbányászat jövőjével kapcsolatban, ugyanis a MAL Zrt.-től több ezer család megélhetése függ.

Beszédében szükségesnek tartotta a szénre épülő villamosenergia-termelés mértékének megőrzését; ehhez ugyanis rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű szén és lignit. Ellenkező esetben az elektromos energia importjával a külföldi munkaerőt támogatnánk – fűzte hozzá.

Végül arra kérte a kormányzatot, hogy segítsenek a bányász-szakmai nyugdíj megtartásában.

A Bányásznap alkalmából 15-en vehették át a nemzeti fejlesztési minisztertől a „Kiváló bányász” kitüntetést, illetve öt szakember „Miniszteri elismerésben” részesült.

A „Magyar Bányászatért” kitüntetésben részesültek a Magyar Bányászati Szövetség korábbi elnökei, illetve okleveleket, emlékérmeket és a jubileumi plakettek adtak át.

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület elnöke, Nagy Lajos, Szent Borbála szobrot adott át Bencsik János korábbi energetikai államtitkárnak.

MTI