Környezetvédelmi adót kaptak a napelemek…

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség a honlapján tette közzé, hogy 2015. január 1-ét követően minden napelem után kilónként 114 forint környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni, ami – számításaik szerint – mintegy 2000-2500 forintos modulonkénti áremelést jelent. Közleményük szerint ez azért is érthetetlen, mert a napelemek fő összetevői mind újrahasznosíthatóak.


Szél Bernadett, az LMP társelnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írja, elfogadhatatlan számukra, hogy az Orbán-kormány környezetvédelmi adóval akarja drágítani a környezetkímélő napelemeket. Bejelentette, hogy törvénymódosító-javaslatot nyújtanak be a jogszabály megváltoztatásáért, a köztársasági elnököt pedig arra kérik, hogy valóban tegyen a környezetvédelemért, és akadályozza meg a napelemek megadóztatását.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A hegyvidéki önkormányzat napelemes rendszere. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Pápa Levente, az Együtt – A Korszakváltók Pártja gazdaságpolitikusa közleményében arra szólította fel Áder János köztársasági elnököt, hogy az általa idén létrehozott Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság akadályozza meg a napelemek termékdíjjal sújtását. Az ellenzéki párt elnökségi tagja ostobaságnak nevezte az „új sarc kivetését”.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja az Orbán-kormány egyik legsötétebb ötletének nevezte a napelemekre kivetett termékdíjat. A PM írásbeli kérdést tesz föl az érintett minisztereknek, hogy megtudja, mi az oka a környezetvédelem megadóztatásának, és mit kívánnak tenni a nyilvánvalóan elhibázott szabályozás korrekciója érdekében – közölte.

Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a napelemek után kétszer annyi környezetvédelmi termékdíjat kell majd fizetni, mint a súlyosan környezetszennyező savas akkumulátorokért.

hirdetés

A tiltakozókhoz hétfőn a Jobbik és a DK is csatlakozott. Oláh Lajos független országgyűlési képviselő hétfőn az MTI-nek nyilatkozva a napelemekre kivetett termékdíj nyertesei között említette „a nyomon követhetetlen tulajdonosi struktúrájú” MET Zrt.-t és a Paks II. beruházást. Szerinte a zöldenergia visszaszorításával jobban lehet indokolni a paksi atomerőmű szükségességét.

Az ellenzéki politikus azt mondta, bízik benne, hogy „Áder környezetvédő János” nem fog csendben maradni, és a Köztársasági Elnöki Hivatal új Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága is megszólal az ügyben.

Felhívta arra a figyelmet, hogy az új szabályok szerint a napelem a jelentős szennyezést okozó termék kategóriába került, amely után többet kell fizetni, mint az akkumulátorok esetében.

Véleménye szerint nem meglepő a kormány ezen intézkedése, egyenes út vezet hozzá, kezdve attól, hogy még 2010-ben megszűnt a környezetvédelmi minisztérium, majd később a zöldombudsman intézménye. A környezetvédelmi szempontokat a kormányzati döntéseknél rendszeresen figyelmen kívül hagyják – hangoztatta a DK-s politikus.

Korábban a más üzemanyagoknál jóval környezetbarátabb LPG-re is környezetvédelmi jelleggel került extra adó, ami aztán Európa egyik legdrágább autógázát eredményezte.

MTI – energiaoldal.hu