Lábbal hajtható telefontöltő Afrikának (videó)

Az afrikai kontinens a világ egyik leggyorsabban fejlődő mobilpiaca. Hozzávetőleg 500 millió készülék van használatban, ezek jelentős része okostelefon. Meglepő ez olyan országokban, ahol az elektromos infrastruktúra sok helyen teljes mértékben hiányzik.

Az okostelefonok egyik hátránya, a napi töltésigény ilyen körülmények között sokkal égetőbb probléma. Az egyik lehetséges, de nem túl kényelmes megoldás az üzletekben (egy autó-akkumulátorról)  feltölteni a telefont. Ez egyrészt időkiesés, másrészt nem is ingyenes. Az egy Eurós töltési költség Európából nézve nem tűnik különösen nagy tehernek, de ahol az emberek többsége napi 1 dollár alatti összegből kénytelen megélni, már drámaian sok.

hirdetés

Kenya 38,5 milliós lakosságából 17,5 millióan rendelkeznek mobiltelefonnal. A Nairobi Egyetem hallgatói egy olyan megoldással kísérleteznek, amellyel mindenki saját erőből töltheti fel mobilkészülékét egy kerékpárra kapcsolható eszköz segítségével.

A készülék használata igen egyszerű: csupán csatlakoztatni kell a bicikli dinamójához és amint a kerékpár elindul, a töltés is megkezdődik. Így közlekedés közben a telefon töltése is végbemegy, nem kell a boltban várakozni. A kerékpár, mint közlekedési és szállítási eszköz, igen elterjedt kelet-Afrikában. A jelenleg kísérleti stádiumban lévő töltő mindössze 3 € költséggel előállítható, ezért készítői nemzetköz sikerre is számítanak.

Vélemény, hozzászólás?