Magyarország számára kiemelt cél az energiafüggőség csökkentése

Magyarország számára kiemelt cél az energiafüggőség csökkentése, az ország kiszolgáltatottsága miatt szükség volt “túlélési stratégia” kidolgozására – mondta Holoda Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai helyettes államtitkára szerdán Budapesten, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 59. Vándorgyűlésén.

Magyarország külföldi energiafüggősége több mint 62 százalékos, a felhasznált földgáz 82 százaléka származik importból. Ehhez kapcsolódik az elöregedett állapotban lévő erőműpark, a pazarlóan felépített épületállomány. A megújuló energia felhasználása pedig mindössze 8,79 százalékos – emlékeztetett előadásában a helyettes államtitkár.

Az Országgyűlés tavaly októberben elfogadta a 2011-2030 közötti időszakra szóló Nemzeti Energiastratégiát. Holoda Attila kiemelte: a függetlenedés legfontosabb eszközeinek tekintik az energiatakarékosság javítását, a megújuló energia minél nagyobb arányú felhasználását, a biztonságos atomenergia használatát és arányának növelését, illetve a kapcsolódást az európai energia infrastruktúrához, valamint a hazai szén- és lignitvagyon hasznosítását.

A tervezett infrastrukturális fejlesztések kapcsán a helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarország földgázbeszerzési lehetőségei korlátozottak, ezért az orosz gáztól való függőség csökkentése miatt szükség van arra, hogy északi, délkeleti és délnyugati irányban meglegyen az a hálózati összeköttetés, amely lehetővé teszi új vonalak elérését.

A villamosenergia-hálózat tervezett fejlesztésétől a kormányzat azt várja, hogy növekszik a határokon átnyúló kereskedelem, illetve egyszerűbbé válik a kereskedés, csökkennek a piaci árkülönbségek és nő az ellátás biztonsága – közölte Holoda Attila.

A helyettes államtitkár hozzátette: a földgázhálózat fejlesztésétől szintén versenyképességi javulást várnak, illetve azt, hogy az orosz gáz mellett olyan új gázforrások jelenjenek meg a hazai gázpiacon, amelyek növelik az ellátás biztonságát.

A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen a hazai és az európai gázárak közötti, ma még jelentős különbség. A kormány szándékai szerint ezzel párhuzamosan csökkennek majd a lakosság rezsiterhei, és nő a hazai vállalkozások versenyképessége – mondta a helyettes államtitkár.

Magyarország is azon országok között van, amelyekben a Gazprom visszaélhetett vagy visszaélhet piaci helyzetével – közölte szerdán az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

hirdetés

Antoine Colombani brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarországon kívül Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Észtországban, Lettországban és Litvániában vizsgálják, hogy visszaélt-e piaci pozíciójával az orosz állami gázvállalat.

A szóvivő ismertette, hogy Litvánia hivatalosan is kérte a bizottságtól ennek kivizsgálását, és a testület szakértői több országban személyesen is tájékozódtak a helyzetről. Antoine Colombani többször hangsúlyozta, hogy egyelőre a vizsgálat elindításáról és közel sem a lezárásáról van szó, ezért az eljárás esetleges kimeneteléről és következményeiről nem volt hajlandó nyilatkozni.

Kérdésre válaszolva Colombani azt is kifejtette, hogy a Gazprom egyelőre együttműködő, nem akadályozza a vizsgálatot. Az orosz állam reakcióját firtató kérdésekre pedig többször is elismételte, hogy gázszállításra szerződött vállalatok és nem államok közötti szerződéseket vizsgálnak.

Az energiaügyekért felelős szóvivő, Marlene Holzner igyekezett leszögezni, hogy egyelőre szó sincs arról, hogy maga a vizsgálat megindításának ténye miatt zavar lehet a gázellátásban. Igyekezett ugyanakkor aláhúzni, hogy ha mégis valamilyen okból zavar támadna az Oroszországból érkező gázszállításokban, akkor a 2009-es hasonló okból eredő gázhiány óta több változás is történt, mind a vonatkozó jogszabályokban, mind infrastrukturális szinten. Kifejtette, hogy azóta minden tagállam számára kötelező, hogy legalább 30 napra elegendő gáztartalékkal rendelkezzék, valamint azóta az európai gázvezeték-hálózat is bővült, vagyis, ha Közép- és Kelet-Európában hirtelen gázellátási zavarok keletkeznének, Nyugat-Európából most már könnyebben pótolható a kiesett földgázmennyiség, mint három évvel ezelőtt.

A bizottság szerint gyanítható, hogy a Gazprom visszaél piacvezető szerepével. A testület úgy véli, az orosz óriásvállalat akadályozza a gáz szabad áramlását az unió tagállamai között, amivel felosztotta a piacot, emellett megakadályozza a gázellátás diverzifikálását, valamint tisztességtelen árakat szab ügyfeleinek azáltal, hogy a földgáz árát a kőolaj árához kötötte.

Ha mindez bebizonyosodik, akkor az Európai Bizottság megállapíthatja, hogy a Gazprom korlátozza a versenyt, ami az indokoltnál magasabb árakat okoz, és rontja az ellátás biztonságát, amivel végső soron kárt okoz az unió polgárainak.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?