Napelem spenótból!

Popeye már régóta tudja, milyen energia-potenciál rejlik a spenótban. A sokak által mérsékelten kedvelt étel a kutatók figyelmét is felkeltette.

A Vanderbilt Egyetem csapata úgy gondolta, lehetséges elektromos áram termelésére bírni a spenótot. Kifejlesztettek egy módszert, amellyel a fotoszintetikus fehérje átalakítja a fényt elektrokémiai energiává a szilíciummal kombinált spenótban, amely biohibrid napelemként működik.

kép: inhabitat.com

Ez a módszer mintegy 1000-szer hatékonyabb a korábbi kísérleteknél. A kutatók úgy vélik, hogy ha tartani tudják jelenlegi tempót a feszültség és áramerősség növelésében, három éven belül beérik a hagyományos napelemek hatékonyságát.

kép: inhabitat.com

hirdetés

Jelenleg egy teljesen működőképes napelemtábla létrehozásán dolgoznak.

kép: inhabitat.com

De miért éppen spenót?

A spentóban megtalálható egy PS1 nevű fehérje, amely közel 100%-os hatásfokkal tudja elektromos árammá alakítani a fényt, szemben az mesterséges eszközök 40% alatti hatásfokával. Ráadásul sokkal olcsóbban termeszthető, mint az olyan ritka fémek beszerzési ára, mint a platina, vagy az indium. Ez világszerte arra ösztönzi a kutatócsoportokat, hogy megpróbálják a PS1 fehérjét, a maiaknál hatékonyabb napelemekben felhasználni.

forrás: inhabitat.com

Vélemény, hozzászólás?