Lécci, senki ne vegyen elektromos Fiatot!

Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler vezérigazgatója azt kérte, ha lehet, senki ne vásároljon 500e típust, mivel minden egyes példányon egy autó árát veszti el a vállalat, írja a totalcar.hu

Az már a tervezéskor is egyértelmű volt, hogy a villanyautó-gyártás veszteséges lesz, de azt még a Fiat vezetése sem tudta, hogy ennyire. Maga Marchionne nyilatkozta még a premier előtt, hogy legalább tízezer dollár veszteséget hoz majd minden példány.

Fiat 500e

Fiat 500e

Mint kiderült, alaposan alábecsülte a típus gyártási költségét, ugyanis most már 14 ezer dolláros veszteségről beszél példányonként, ami napi árfolyamon számolva mintegy 3,1 millió forintnak felel meg.

hirdetés

Mindezt úgy produkálja, hogy közben a vásárló számára is meglehetősen drága: az ára 32 ezer dollár – bő 7 millió forint – bár Észak-Amerikában államonként változó mértékű állami kedvezményt adnak rá, ami valamivel olcsóbbá teszi.

Egyébként a Fiat még tavaly leállította az elektromos hajtáslánc fejlesztését, mondván a vásárlók nem hajlandók megfizetni az új technológia borsos fejlesztési költségeit.

Chevrolet Volt

Chevrolet Volt

Ugyan a Fiat vesztesége tetemes, de mégis töredéke a tízmillió forintos ráfizetésnek, amit a General Motors szenved el minden eladott Chevrolet Volton.