Legyen véleménye az egyházaknak a környezetvédelemről

Az egyházaknak lehet és kell is, hogy karakteres véleménye legyen az emberiség fenntarthatatlan életmódjáról és a környezetvédelemről – mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi vacsorán szerda este a Sándor-palotában.

Az egyházak közösségi küldetéséhez hozzátartozik, hogy kimondják és képviseljék az igazságot – hangsúlyozta Áder János.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A párizsi klímacsúcson minden eddiginél többen fogalmazták meg aggodalmaikat a Föld jövőjével, „teremtett világunk sorsával kapcsolatban”. Ferenc pápa enciklikában szólt „közös otthonunk megóvásáról, a pusztulás megállításáról, arról, hogy a fenntarthatóság immáron nem lehetőség, hanem a túlélés feltétele. Egyszerre ökológiai, technológiai, gazdasági, szociális kérdés, és legfőképpen erkölcsi kötelesség” – fogalmazott az államfő.

„A természeti környezet közjó, az egész emberiség öröksége, és mindenki felelősséggel tartozik érte” – idézte Ferenc pápa Laudato Si’ kezdetű enciklikáját, hozzátéve, nemcsak a katolikus egyházfő, hanem a világ más vallási vezetői is felemelték szavukat a környezetvédelem mellett.

hirdetés

Áder János felidézte:  júliusban 40 vallási vezető gyűlt össze Párizsban, hogy a klímatanácskozás leendő helyszínén minél több embert megszólítson, és a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés ügye mellé állítson.

A találkozó résztvevői „elvont moralizálás helyett” mindenkit arra buzdítottak, tegye föl magának a kérdést: „miért fontos ez nekem?” A tanácskozók így kívánták érzékeltetni, hogy a környezet iránti felelősség kulcsa a személyes felelősség – tette hozzá. Áder János kitért arra is, hogy párizsi klímacsúcs tétje hatalmas, „de van okunk a bizakodásra”.

December a sötétség felett győzelmet arató fény hónapja, amikor gyertyák gyúlnak az otthonokban, a templomokban és a köztereken, adventi koszorúkon és kilencágú hanukiákon. Mindenhol azt üzenve, hogy a fény, a világosság ezúttal is erősebb lesz a sötétségnél, és új élet veszi kezdetét – mondta.

Az államfő végül megköszönte a magyarországi egyházaknak, „hogy segítenek megmutatni: nemcsak megoldandó problémáink vannak, hanem okunk is az örömre, az ünnepre”. „Bízom benne, hogy hitük társadalmi tanításához hűen”, az egyházak segítenek, hogy „minél többen átérezzék a közös otthonunk iránti felelősséget”, hiszen – ahogy már számtalanszor -, „most is az egyházi közösségek lehetnek a közjóról folytatott párbeszéd kovászai” – fogalmazott Áder János.

energiaoldal.hu – MTI