LMP: véget ért az MSZP „zöld fordulata”

Az MSZP Pakssal kapcsolatos álláspontját bírálja az atomerőmű bővítését szakmailag indokolatlannak és finanszírozhatatlannak tartó LMP.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy ítéli meg, véget ért az MSZP „zöld fordulata”. Míg Mesterházy Attila szocialista pártelnök korábban amellett érvelt, hogy „a legtisztább energia az, amit nem használunk el”, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes már a paksi atomerőmű bővítését sürgeti, és a beruházási előkészületek egyoldalú pártfelügyelete és a társadalmi kontroll teljes hiánya miatt aggódik – írta.

fotó: atomeromu.hu

Emlékeztetett: a szocialisták kifogásolták, hogy a paksi atomerőmű bővítésének előkészületei kizárólag a Fidesz és „gazdasági holdudvara” ellenőrzése alatt kezdődtek meg. Az LMP részben osztja ezeket az aggályokat, ugyanakkor ha más hátterű vállalkozásokat is bevonnának, a szakmailag indokolatlan, pénzügyileg finanszírozhatatlan és a társadalom többsége által elutasított bővítés ugyanolyan elhibázott lépés lenne, mint „a baloldali oligarchák” nélkül – mutatott rá.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke felidézte, korábban Mesterházy Attila még épületszigetelési, bioerőmű-építési, energiahatékonysági programokat javasolt. Ha ez az zöld fordulat megvalósul, nincs szükség új reaktorblokkok felépítésére – vélekedett.

hirdetés

Szerinte a „gigamutyi” akkor kezdődött, amikor a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ 2009-ben felhatalmazást adott az előkészületekre a parlamentben. Jegyzőkönyv rögzítette, hogy a „teljes politikai konszenzus” nem a bővítésre, hanem az alternatívák megvizsgálására, a hatástanulmányok elkészítésére és a finanszírozási lehetőségek végigszámolására vonatkozott, vagyis mindarra, amivel Paks kapcsán máig adós a politika, „és amit Harangozó Tamás most sem hiányol” – közölte.

Jávor Benedek azt írta, hiteles felmérések szerint a magyarok többsége nem támogatja a bővítést, hanem a megújuló energiaforrások jobb kihasználását és az energiahatékonyság növelését tartja kívánatosnak.

Az ellenzéki politikus kitért arra is, a bővítés előkészületeire jelenleg csak Orbán Viktor miniszterelnöknek, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, valamint Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternek van rálátása. Ez „a társadalmi ellenőrzés minimális lehetőségét is kizáró” helyzet valóban a korrupció melegágya – értékelte.

Úgy vélte, ha Magyarország és a világgazdaság jelenlegi helyzetében sok ezer milliárd forintot költenek egy bizonytalan megtérülésű, esetleg soha be nem fejeződő, vagy menet közben a többszörösére dráguló atomerőmű-bővítésre, az olyan szakadékba lökheti az országot, ahonnan nagyon nehéz kijutni. Ehelyett az épület-felújítások és a megújuló energia fejlesztések révén kialakuló zöld gazdaság lehetne a magyar gazdaság 21. századi motorja – olvasható a közleményben.

forrás: MTI