Magyarországon is egyre népszerűbb a csikkgyűjtés

A TerraCycle és a Philip Morris Magyarország Kft. együttműködésével létrejött cigarettacsikk-újrahasznosító program, a Csikk Brigád eredményességét tükrözi az a több mint kétmillió csikk, amelyet résztvevők országszerte gyűjtöttek a program 2013-as indulása óta.


A Tom Szaky által alapított TerraCycle vállalata piacvezető a hagyományosan nem újrahasznosítható hulladékok feldolgozásában. A világszerte már több mint húsz országban működő cég célja, hogy a közösségi szellemre támaszkodva minél többféle hulladéktípus szelektív begyűjtését megszervezze, és széles körű újrahasznosítási megoldásaival a hulladéklerakókat és -égetőket feleslegessé tegye.

Terracycle cigarettacsikk Matrica gyűjtőA hazánkban 2012 óta jelen levő cég egyik legizgalmasabb kezdeményezésének tekinthető a Csikk Brigád. A cigarettahulladékok újrahasznosítására életre hívott programhoz, mely a környezettudatosság terjedésével egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon is, mára már több mint száz vállalat, szórakozó- és vendéglátóhely csatlakozott. Lelkes munkájuknak köszönhető az a kétmillió összegyűjtött cigarettacsikk, amelyből műanyag raklapok, öntözőkannák és számos további termékek készülnek.

hirdetés

A TerraCycle filozófiájával egyetértve csatlakozott a Csikk Brigádhoz a Budapest VII. kerületében található Filo Bár is, akik nyitásukkal egy időben kezdték meg a csikkgyűjtést, és három hónap alatt már több mint tízezer csikket küldtek be a program segítségével újrahasznosításra. Nagy Márton és Simonics Miklós, a bár tulajdonosai elmondták, hogy a csikkek szelektív gyűjtése gyorsan a napi rutin részévé vált, és a kezdetektől nagy sikerrel működik, sőt, felhívásukra több környékbeli vendéglátóhely is csatlakozott a programhoz.
Terracycle csikk brigád„Az ELTE Vezér úti Kollégiumában 2013 októbere óta 6000 szál csikk gyűlt össze” – nyilatkozta Mudra Viktória, az ELTE EKSZ önkéntes fenntarthatósági program vezetője. – „A kollégium mellett az őszi szemeszterben az egyetem további helyszínein is szeretnénk megkezdeni a gyűjtést, amely megvalósulásával több ezer csikk begyűjtése várható havonta.”

A Csikk Brigád idén először jelenik meg Magyarország egyik legismertebb képkulturális eseményén, a Te miben hiszel? 14. ARC közérzeti kiállításon, amely idén szeptember 5- 21. között lesz megtekinthető Budapesten, az Ötvenhatosok terén (Felvonulási tér). A TerraCycle csikkgyűjtő akciót szervez a kiállítás helyszínén szeptember 13-án, szombaton 17 órától, amelyhez bárki csatlakozhat.

„A közösségi csikkgyűjtés remek alkalom arra, hogy felelősen gondolkodva, együttes erővel hozzájáruljunk környezetünk tisztaságához. Vállalatunk számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás, a csikkgyűjtés pedig kitűnő lehetőség arra, hogy minél több érdeklődőt vonjuk be az aktivitásokba” – nyilatkozta Németh Ferenc, a Philip Morris Magyarország Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója.