Sokan, vagy kevesen keresték fel a rezsipontokat?

Egyre többen keresik fel a rezsipontokat: január óta már több mint 4500-an fordultak a kirendeltségekhez, ahol az ügyfelek általában a rezsicsökkentéssel kapcsolatban fogalmaznak meg panaszokat – mondta Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője kedden Budapesten, a rezsipontok működéséről beszámoló sajtótájékoztatóján. Az index.hu másként számol:  “a 19 megyei irodát … naponta átlagosan 16-an keresik fel – már hogy nem egyet-egyet ennyien, hanem a 19-et összesen.”

A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság épületében nyilatkozott, ahol a közelmúltban nyílt meg a második fővárosi rezsipont, amire azért volt szükség – indokolta -, mert a budapesti kormányhivatal kirendeltsége nagyon leterhelt volt.

kép: fidesz.hu

kép: fidesz.hu

A rezsipontokhoz a közszolgáltatásokkal kapcsolatban felmerülő általános kérdésekkel és vélelmezett jogsértésekkel is lehet fordulni – mondta Németh Szilárd, hozzátéve, hogy az ügyfelek általában a rezsicsökkentéssel összefüggésben fogalmaznak meg panaszokat, amelyek egy része információhiányból adódik.

hirdetés

Az egyik leggyakoribb eset, hogy miután a fogyasztó kilépett az egyetemes szolgáltatásból – például egy nagy távközlési céggel kötött gáz- vagy villamosenergia-szolgáltatási szerződést -, jelzi, hogy nem érzi a rezsicsökkentés hatását – fejtette ki a képviselő. Ám ők “nem is érezhetik”, mert ezekben az esetekben szabadpiaci szerződésekről van szó, “az egy más kérdés, hogy erről elfelejtették őket tájékoztatni”, amiért már büntetett is a hatóság – mondta, majd felhívta az érintettek figyelmét, hogy – a szerződésfelmondási határidő letelte után – bármikor visszatérhetnek az egyetemes szolgáltatás körébe.

Közölte egyúttal azt is: ha a parlament elfogadja a júniusban benyújtott törvénymódosítási javaslatát, akkor kiterjesztik a rezsipontok feladat- és hatáskörét, így azokban minden olyan közszolgáltatás ügyében tudnak majd segíteni, amelyeket érintett a rezsicsökkentés.

A fideszes politikus előterjesztése céljának “a még mindig meglévő, fogyasztókkal szembeni szolgáltatói túlhatalom” visszaszorítását, a fogyasztók érdekeinek minél erősebb védelmét és a tudatos fogyasztói magatartás kialakítását, megerősítését nevezte.

A számokkal az index.hu is eljátszott:  “Az elmúlt fél évben 1500-an keresték fel a Városház utcai rezsipontot, a 19 megyei irodát pedig 3000-en. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi 19 irodát naponta átlagosan 16-an keresik fel – már hogy nem egyet-egyet ennyien, hanem a 19-et összesen.”

MTI, index.hu

Vélemény, hozzászólás?