Nyáron megy csak igazán a telekocsizás

Egyetlen év alatt több mint háromszorosára nőtt a közösségi autózást választók száma az Oszkár TeleKocsi adatai szerint. Nem is meglepő, hiszen így utazni akár feleannyiba is kerülhet, mint busszal vagy vonattal. Az igazán kedvelt úti célok között ráadásul nemcsak magyar helyek, például a Balaton-part szerepel, de Németországba, Horvátországba és Erdélybe is egyre többen így utaznak. Mára igazi társadalmi érték lett ez az utazási mód.

Egyetlen év alatt háromszorosára nőtt a telekocsival utazók száma, és ez a szám idén még tovább növekszik – derült ki egy nemrég készített kutatásból, amelyet az egyik legnagyobb magyar szolgáltató, az Oszkár TeleKocsi végzett. „Míg 2012. június-augusztusában 8784, addig tavaly ugyanebben az időszakban már 26377 fuvar volt, idén júniusban pedig már annyian utaztak telekocsival, mint tavaly nyáron összességében” – mondta Gyürüs Máté, az Oszkár Telekocsi egyik alapítója.

kép: Dana

kép: Dana

Noha egyre többen hallanak a telekocsizásról, még mindig nem mindenki ismeri ezt az utazási formát. Ennek lényege, hogy az internet segítségével a sofőrök és az utasok egymásra találnak. Ha például valaki utazik Szombathelyre, meghirdeti a fuvart, és mások, akik szintén oda tartanak, társulhatnak hozzá. Ezért cserébe a legtöbbször a vezető hozzájárulást kér a benzinpénzhez.

Miért éri meg mindez? Mert jóval olcsóbban lehet így utazni, mint busszal vagy vonattal. „Átlagosan 11-13 forintos költséggel lehet számolni kilométerenként. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Oszkárral egy Budapest – Debrecen út 2500-, egy Budapest – Szeged utazás 2000 forintba kerül. Ez felnőtt, teljesárú jegyekkel számolva nagyjából a felét jelenti a vonatos utazásnak” – mondta Gyürüs Máté.

hirdetés

Ezek után nem is meglepő, hogy főleg azok választják ezt az utazási formát, akik számára a tanulói kedvezmények már nem elérhetők. Ahogy az alapító fogalmazott: „noha az átlagéletkor nem magas – 31 év az utasok, 36 a sofőrök átlaga – az látszik, hogy a telekocsizás nem csak a fiatalok hóbortja, hanem társadalmi érték.”

Oszkár telekocsi foglalásA legkedveltebb úticéloknál azonban már érhet meglepetés minket. Bár az Oszkár adatai szerint nyáron megugranak az olyan klasszikus úticélok, mint a Balaton-parti települések, mégsem ezek az igazán kedvelt célok. Gyürüs Máté szerint ilyenkor ugyanis a külföldi – Németországba, Horvátországba, Erdélybe tett – túrák száma nő meg igazán. Az alapító hozzátette: noha ilyenkor nőnek a költségek, például az autópálya díjak miatt, ám még így is jobban járhatnak a telekocsizók. Ráadásul sok esetben a kényelem is itt nagyobb, hiszen a legnépszerűbb autók az Opel Astra, a Ford Focus, Skoda Octavia, de ki lehet fogni Audit és BMW-t is” – mondta Gyürüs.

Persze sokan aggódhatnak attól is, hogy rossz, megbízhatatlan sofőrt vagy autót fognak ki. Félni azonban úgy tűnik ettől sem kell, hiszen Gyürüs szerint a sofőrök kevesebb, mint 1 százalékára van panasz. Ráadásul az értékelési rendszernek köszönhetően a „renitens” sofőröket hamar kivet magából az utazni vágyó közönség.

OPH