Megduplázódik a budapesti CNG-kutak száma

Egyelőre még így is mindössze két CNG-kútja lesz Budapestnek, de azért biztató, hogy együttműködési megállapodást írt alá egy sűrítettföldgáz-töltőállomás (CNG)létesítésére a Főgáz Zrt. és az ENI Hungária Zrt. A beruházást várhatóan még az idén befejezik.

Az MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint a Főgáz ezzel Budapest második nyilvános CNG-kútját nyitja meg.

A sűrített földgáz üzemanyagként a benzin- és a dízelalapú közlekedés környezetbarát és költségtakarékos alternatívája, de Magyarországon – részben a töltőállomások hiánya miatt – még nem elterjedt.

cng8

hirdetés

A CNG üzemű közlekedés népszerűsítése érdekében a Főgáz 2011-ben megnyitotta a főváros első nyilvános töltőállomását a X. kerületben, a Kőbányai úton. A pozitív tapasztalatok és a növekvő igények ösztönözték arra a társaságot, hogy további lépéseket tegyenek a környezetbarát üzemanyag ismertségének növelése érdekében – közölte a Főgáz.

A múlt héten aláírt szerződés értelmében az ENI meglévő Agip üzemanyag-töltőállomására a Főgáz CNG Kft. CNG-kutat telepít, amelyet várhatóan még 2013 decemberében átadnak.

A tájékoztatás szerint a Budaörsi út 126 alatt található töltőállomáson minden NGV1 és NGV2 töltőfejjel rendelkező jármű számára biztosítottak lesznek a tankoláshoz szükséges feltételek, azaz személyautók, teherautók és buszok is tankolhatnak. A beruházás különlegessége, hogy ez lesz az első olyan töltőállomás az országban, ahol a hagyományos üzemanyagok mellett CNG (sűrített földgáz), E85 (bioetanol) és LPG (autógáz) is elérhető lesz.

A Főgáz további CNG-kutak létesítését tervezi – közölték.

MTI