Megtorpant a Japán zöld fordulat

Öt évvel a fukusimai erőműbaleset után, kifulladni látszik a lendület, amely a megújuló források fejlesztését segítette Japánban. A közűszolgáltatók sem igazán lelkesek ez ügyben, és a fosszilis, elsősorban szénimport alacsony ára is fékezőleg hat a zöldenergiák terjedésére. Jól illusztrálja a helyzetet, hogy a közelmúltban egy geotermális erőmű létesítését a térségben lakók torpedózták meg.

A fukusimai baleset megelőzően Japán energiaellátását harmadrészt a nukleáris erőművek biztosították, ma ez már mindössze csak 1 százalék. A olcsó szén és földgáz, mindkettő jellemzően importforrásból származik, együttesen mintegy 75 százalékot képvisel az energiamixben, a baleset előtti 54 százalékkal szemben.

Japán szamuráj szobor

hirdetés

A megújuk március végén 14 százaléknyi részesedéssel rendelkeztek, szemben az egy évvel korábbi 10 százalékkal. Az elemzők most attól tartanak, hogy a 2030-as, 22-24 százalékos zöldenergia arányt nem fogja tudni elérni a szigetország.

Az energiapiaci dereguláció a szolgáltatókat a költségek csökkentésére szorította, az országban így egyre több szenes kapacitás létesült és létesül, a következő tizenkét évben másfélszeresére emelkedhet a fosszilis kapacitások nagysága, miközben az USA-ban és Európában éppen leállítják a szenes blokkokat a klímavédelem érdekében.

forrás: energiainfo.hu

Vélemény, hozzászólás?