Mi lesz a szénfillérekkel?

A fogyasztók által fizetett szénipari szerkezetátalakítási támogatás, “szénfillér” kifizetését sürgeti pénteki közleményében Herczog Edit szocialista európai parlamenti (EP-)képviselő, aki az Európai Unió versenyjogi biztosához is kérdéssel fordult ez ügyben.

“A bizottság január végi határozata elgördíti az akadályt a magyar bányászoknak járó támogatások kifizetése elől” – ismerteti Herczog közleménye Joaquín Almunia válaszát. Herczog Edit még decemberben kezdeményezett találkozót a biztossal, illetve fordult kérdéssel az Európai Bizottsághoz, mert szerinte évek óta késik a bányászoknak a szénfillér után járó támogatások kifizetése.

“Miközben a fogyasztók továbbra is fizetik a szénfillért, több milliárd forintnyi támogatás kifizetése késlekedik évek óta” – állította még tavaly év végén az MSZP EP-képviselője.

hirdetés

Herczog Edit azt is felidézi, hogy a vonatkozó uniós jogszabály 2018-ig teszi lehetővé a szénfillér beszedését, és az abból befolyó összeget kizárólag a bányák veszteségének csökkentésére, illetve a fokozatos leépítéssel és bezárással kapcsolatos költségek rendezésére lehet felhasználni.

Joaquín Almunia válaszából kitűnik, hogy a magyar kormány csak 2012 novemberében jelentette be a bizottságnál, hogy a Vértesi Erőmű márkushegyi bányájának bezárása miatt üzembezárási támogatást és a rendkívüli környezeti és társadalmi költségek fedezésére nyújtott támogatást is folyósítani kíván – tudatja a képviselő, arra is rávilágítva, hogy a bizottság ezt követően megvizsgálta, hogy jogszerűek-e a támogatások, hiszen az uniós jog értelmében azt Magyarország csak a bezárandó üzemekre, és csak a bezárással kapcsolatos költségekre fordíthatja.

Herczog Edit szerint a kormány súlyos hibát követett el, mert a többi uniós tagállammal ellentétben szerinte a magyar kabinet két évet várt a támogatási kérelem benyújtásával. A képviselő úgy véli: vészesen lerövidült az az idő, amíg a fogyasztóktól egyébként már beszedett pénzt ki lehet fizetni. Herczog közleményében kifejezi, hogy szeretné tudni, hogy mi volt a késlekedés szakmai indoka, “hiszen a bányászok mára több tízmilliárd forintra duzzadt jussa nem a költségvetésen tátongó Matolcsy-lyukak betömésére szolgál, hanem a dolgozókat illeti”.

“A szakszervezeteknek és a szocialista pártnak árgus szemekkel kell őrködni afelett, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt a bányászok a teljes, nekik jogszerűen járó összeget megkapják” – fogalmaz kommünikéjében Herczog Edit, és arra is felhívja a figyelmet, hogy a kapcsolódó támogatások lejárta után a fogyasztóktól sem szedhető majd be a szénfillér.

MTI

Vélemény, hozzászólás?