Mitől lesz koszos, és miért kell tisztítani a fűtési rendszerünket?

A fűtéstisztításról a lakás, családi ház tulajdonosok akkor hallanak, ha valamelyik fűtési kör nem működik a rendszerben, vagy a kazáncsere garanciális feltételei között. A fűtési rendszerbe a szennyezőanyagok bekerülhetnek a szerelés alkalmával, illetve keletkezhetnek a fűtőfolyadékból kicsapódó anyagokból. Mindkettő leülepszik a rendszer bizonyos részein és dugulást okoz. A másik hibajelenség a kazán hőcserélő berendezésében okozott meghibásodás az iszapos folyadéktól.

Hogyan történik a fűtéstisztítás?

A lerakódott szilárd szennyezőanyagok, a dugulások eltávolítása csak az úgynevezett mosókompresszoros eljárással lehetséges. A gép olyan impulzusokat hoz létre a rendszerben, amely fellazítja a letapadt anyagokat és a keringetett folyadék kihordja, a beépített szűrő pedig felfogja azokat. A vízkő és korrózió által letapadt anyagok eltávolítása a vegyszeres fűtéstisztítási technológiával lehetséges. Mindkét eljárás esetében fontos a megfelelő gép és technológia alkalmazása.

A fűtéstisztítás nem egy rövid program. Azzal kell számolnunk, hogy egy 80-100 négyzetméteres otthon rendszerének tisztítása két szakemberrel és a megfelelő berendezéssel 7-10 órát vesz igénybe. Ha, ezt 3-5 évenként megismételjük, garantáltan hatékony lesz a fűtésünk. A tapasztalatok az mutatják, hogy egy elhanyagolt fűtési rendszer esetében, a tisztítás után 10-35%-al is javulhat a fűtés hatékonysága.

hirdetés

Fűtéstisztítás kazáncsere előtt.

Mivel az iszapos fűtőfolyadék pillanatok alatt tönkreteheti az új kazán hőcserélőjét, a kazáncsere előtt el kell végezni a vegyszeres fűtéstisztítást. Ez az új kazán beüzemelésének a feltétele. A gyártók a garanciális kazáncseréknél vizsgálják a hiba okát, amennyiben a nem megfelelő tisztítás miatt történt a meghibásodás, megtagadják a garanciális cserét.

Ne gondoljuk, hogy az egyszerű slaggal történő átmosás helyettesítheti a szakszerű tisztítást és vegyszeres kezelést. Többen megjárták már ezzel, és a végén a tisztítást és egy új kazánt is ki kellett fizetni.

Ha kérdéseink, vagy kétségeink vannak, kérjük ki egy szakember véleményét.

forrás: gazszerviz.blog.hu