Távvezeték és atomenergia: megállapodtunk Szaúd-Arábiával

Magyarország és a Szaúd-Arábiai Királyság az atomenergia békés célú felhasználásáról kötött együttműködési megállapodást hétfőn írta alá Rijádban – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya az MTI-vel.

A dokumentum aláírásakor Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: a magyar nukleáris szakemberek és az ipar nagy szakmai elismerése, hogy részt vehetnek a szaúdi atomenergetikai programban. Egy ország nukleáris iparának alapját a képzett humán erőforrás jelenléte adja – emelte ki.

Farkas Gábor társtulajdonos (b) és Seszták Miklós fejlesztési minisztert (j) a Dél-nyírségi Bioenergia Művek Zrt. Szakolyi Biomassza Erőművében 2015. október 9-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Farkas Gábor társtulajdonos (b) és Seszták Miklós fejlesztési minisztert (j) a Dél-nyírségi Bioenergia Művek Zrt. Szakolyi Biomassza Erőművében 2015. október 9-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Magyarország évek óta nagy hangsúlyt helyez az atomenergia bevezetését tervező országok szakmai segítésére, ami elsősorban a harmincéves üzemeltetési tapasztalat és ötvenéves oktatási, kutatás-fejlesztési gyakorlat átadását jelenti – fejtette ki Seszták Miklós.

A közlemény szerint Magyarország nemzetközi szintű szakmai elismertségét jelzi, hogy Szaúd-Arábia a jelentős nukleáris iparral rendelkező beszállító országok – Franciaország, Kína, Dél-Korea és az Oroszországi Föderáció – mellett Magyarországgal is atomenergetikai együttműködést kezdeményezett 2012-ben. A most aláírt megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergetika területén a tudományos és műszaki információk, szabadalmak, technológiák megosztására, kutatók, mérnökök és műszaki szakemberek cseréjére, képzési programok, közös kutatócsoportok szervezésére és műszaki segítségnyújtásra. A Szaúd-Arábiai Királysággal kötött megállapodás, a makrogazdasági stabilitás fenntartását és a gazdasági növekedést serkentő, 2011-ben meghirdetett keleti nyitás politikájának mérföldköve, amely számos új területen való együttműködés számára nyithat utat – emelte ki a közleményben az NFM.

hirdetés

Ismertetik azt is, hogy a látogatás alkalmával az MVM OVIT Zrt. vegyesvállalat alapításáról szóló megállapodást írt alá a szaúdi Arabian International Company acélszerkezet-gyártó társasággal. Az együttműködés lehetővé teszi a cégek számára, hogy a jövőben elindulhassanak a helyi távvezeték- és alállomás-építési tendereken. A két fél vegyes vállalata által lehetővé válik a zrt. számára hogy nagyfeszültségű hálózatlétesítési, helyi távvezeték- és alállomás-építési tendereken vehessen részt, és amennyiben elnyeri a megbízást, fővállalkozói konstrukcióban valósíthassa meg a projekteket.

A magyarországi áramátviteli hálózat fejlesztési programjának lezárultával az OVIT az exportlehetőségek felkutatására és külpiaci szerepvállalásának bővítésére koncentrál. Ezt a változást jól mutatják Skóciában és Németországban megvalósított távvezetéki projektek (2012), illetve Csehországban elvégzett hálózatfelújítási (2013) és jordániai kilométeres távvezeték-építési munkák (2014). A zrt. egyebek között a hálózatlétesítési szolgáltatások területén folyamatosan vizsgálja a közel-keleti országok energetikai piacán megnyíló lehetőségeket. Az elemzések azt mutatták, hogy a Közel-Kelet egyik legfontosabb piaca a Szaúd-Arábiai Királyság mérete, fejlődési üteme és regionális gazdasági szerepe okán.

A szaúd-arábiai gazdasági szabályozás szerint fővállalkozóként az MVM OVIT Zrt. meghatározó szolgáltatásait jelentő távvezeték- és alállomás-építési tevékenységet minimum 25 százalékos helyi tulajdoni hányad bevonásával lehet végezni. A magyar cég ezért piacfeltárást követően az AIC-t választotta partnerül, mert az együttműködés stratégiai versenyelőnyt ígért: az AIC négy telephelyen évi 270 000 tonna gyártókapacitással rendelkezik, a világ 13 országában van jelen. A vegyes vállalat alapításának rijádi aláírásakor képviseltették magukat mindkét ország gazdasági vezetői, jelen volt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a szaúd-arábiai minisztériumok vezetői és a királyság üzleti életének meghatározó képviselői – írták a közleményben.

energiaoldal.hu – MTI