Napelem hitelből – megéri?

Ma már olyan csomagot is találunk, amely az energetikai felújítás, illetve a napelemek telepítésén túl a lakossági fogyasztóknak a finanszírozáshoz hitelt is kínál.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ az ERSTE bankkal összefogva komplex energetikai felújítást, illetve napelemes kiserőművet kínál a lakossági fogyasztóknak hitelre – jelentette be nemrégiben az RWE magyarországi cégcsoportjának igazgatósági elnöke.

Éljünk eme új lehetőséggel? Számoljuk ki együtt megéri-e nekünk!

2013 áprilisában jelent meg a Megéri a napelem!? – 2013: A napenergia éve Magyarországon című cikk e blogon, amely jelezvén a téma iránti nagy érdeklődést, kimagasló népszerűségnek örvendett. Az elemzés végkövetkeztetése a következő volt: ha meglévő megtakarításunkból napelemet szereltetünk a tetőre jobban járunk, mint ha magyar állampapírt vettünk volna.

Illusztráció. kép: CoCreatr

Illusztráció. kép: CoCreatr

Az azóta eltelt időben valamelyest csökkentek a napelemes berendezések árai, és csökkent az állampapíron elérhető hozam is, így ezek alapján még inkább megéri napelemekkel áramot termelni. Ellenben a sorozatos “rezsicsökkentésnek” hála jelentősen csökkent az áram ára, amely a napelemek gazdaságossága ellen hat.

A 2013-as cikk kicsit életszerűtlen volt. Ismerve a magyar háztartások pénzügyi helyzetét, igen keveseknek van milliós megtakarítása, napelemes beruházásra fordítható pedig végképp nincs. Az ELMŰ-ERSTE páros által kínált hitel éppen ezt próbálja orvosolni, kedvező feltételeket szabva (ha hitel havi törlesztőrészlete kisebb mint a megtermelt áram ára) tömegek fordulhatnak a napelemes áramtermelés felé.

Az ERSTE hitele

Többféle hitel elérhető: piaci alapon ingatlan fedezettel és anélkül, az állami támogatással egybekötött hitel pedig ingatlan fedezettel igényelhető. Az ingatlan fedezet nélküli piaci hitelt azonnal el is kell hogy vessük, hiszen a 16 %-os THM-et napelem biztosan nem tudja kitermelni.

Az államilag támogatott hitel esetében a jelenlegi kamat 6,00% (6,43% THM), amely szint mellett az állami támogatás nem jár, mivel “amennyiben az ügyleti kamat azon része, amelyet az adósnak kell fizetnie 6% alá csökken, akkor a kamattámogatás mértéke oly mértékben csökken, hogy a támogatott személy által fizetett rész elérje a 6%-ot. Amennyiben az ügyleti kamat 6 % alá csökken, az adósnak a teljes ügyleti kamatot kell megfizetnie.” –MNB.

A piaci kamatozású jelzáloghitel kamata sávosan került meghatározásra, jövedelmi szinteknek megfelelően. 100 ezer forintos havi jövedelem jóváírás alatt egyáltalán nem kapunk hitelt, 200 ezer forintos bevételig pedig 5,95%-os THM-el számolhatunk. Jól látjuk, a piaci kamatozású hitel jelenleg kedvezőbb az államinál! A havi 350 ezer forint felett keresők kedvezőbb, 5,42%-os THM mellett igényelhetik a zöld hitelt, és nagyjából ebbe a sávba esik az ELMŰ-ERSTE közreműködésből fakadó alacsonyabb kamat is. Ha valaki az elmű közvetítésével igényli e hitelt, akkor az 5,42%-os THM eléréséhez havi minimum 350 ezrer forint helyett elegendő 250 ezret jóváírnia. Aki pedig havi 600 ezer forinttól is többet keres, még kedvezöbb, 5,11%-os hitelt kaphat, elmű közreműködéssel vagy a nélkül, hiszen az ERSTE bank zöld hitelei az ELMŰ részvétele nélkül is(!) elérhetőek.

hirdetés

Ez egyrészt nagyon szimpatikus az ERSTE-től, ugyan akkor csalódást keltő az ELMŰ-től, hiszen közös ajánlatuk 0,5%-al kedvezőbb finanszírozást nyújt, de kizárólag a havi 250 ezertől többet, de 350 ezertől kevesebbet keresőknek. Ha nem ide tartozol, akkor semmilyen pénzügyi előnyöd nem származik abból, ha a helyi napelemes cég helyett az ELMŰ-t választod.

Az ELMŰ -feltételezett- napelemes rendszere

Illetve még ez sem biztos, hiszen ellentétben a napelemes cégek jelentős hányadával, ajánlat kérés nélkül azt sem tudjuk milyen rendszert telepítene az elmű, na és hogy mennyiért.

Illusztráció. kép: Michael Coghlan

Illusztráció. kép: Michael Coghlan

A számításunkhoz tételezzük fel, hogy az elmű is nagyjából a többi napelemes céggel azonos áron árulja rendszereit és végzi el annak telepítését is. Tételezzük fel, hogy tetőnkre megálmodott 2 kW-os remdszer kulcsra készen bruttó 1 225 169 forintba kerül, ahogy ezt egy napelemes cég hirdeti.

A 2 kW-os rendszer helyesen beállítva évente kb. 2300 kWh áram megtermelésére képes, azaz ennyivel kevesebb áramot kell az áramszolgáltatótól vásárolnunk. A jelenlegi 37,6 Ft/kWh-ás áram ár mellett ez évi 86 480 Ft-os megtakarítást eredményez, ennyivel több pénz marad a zsebünkben, ebből kell törlesztenünk a napelem telepítésre felvett hitelt. Illetve csak maradna, mert bár a rendszer gondozás-mentesen üzemel, néha szükséges karbantartás, inverter, modul csere(ék). A Greenpeace Energiaforradalom tanulmánya szerint ennek költsége 38$/kW évente (63. o), azaz 16 720 Ft/év*. Azaz a hiteltörlesztésre fordítható valós megtakarításunk 69 760 forint.

Futja ebből a törlesztőrészletre?

A hitel törlesztőrészletének kiszámításához tételezzük fel, hogy az ELMŰ-ERSTE közreműködés által kedvezményezett kategóriába esünk, azaz 5,42%-os THM mellett fizethetjük a törlesztő részletünket. A futamidőnek a standard 20 évet választva 101 828 forintos éves törlesztőrészletet kapunk**.

Ami nagyon sok, hiszen a napelemes rendszerünk évi 69 760 forint megtakarítást hoz. Sajnos azt kell mondanunk, hogy ha valaki a fenti példa szerinti napelemes rendszer építésébe fog, annak a hitel futamideje alatt nem hogy megtakarítása nem lesz, hanem évi ~30 068 forinttal nagyobb lesz a kiadása, mint ha nem csinált volna semmit.

Hitelre napelemet telepíteni még mindig nem kifizetődő. Érdekesség képen megemlítem, hogy 5,42%-os THM mellett 51,5 Ft/kWh áramár mellett lenne egyensúlyban megtakarításunk a hitel törlesztőrészletével, vagy ugyan ez a jelenlegi 37,6 Ft/kWh-ás áram ár mellett 1,27%-os THM mellett valósulna meg.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál ugyan akkor 2011-óta elérhető a Zöld-tarifa ~50 Ft/kWh áron. E tarifánál az áramszolgáltató vállalja, hogy a vételezett áram kizárólag megújuló forrásból származik.

*Aki ezt sokalja, annak felhívnám a figyelmét arra, hogy ezt nem egy megújuló-szkeptikus szervezet, hanem a Grennpeace állítja, amelynek napelem párti -elfogult- hozzállása megkérdőjelezhetetlen.

**excelben számolva. Ha valaki kételkedik írja be egy cellába a magyar nyelvű excelben: =RÉSZLET(5.42%;20;1225169)

forrás: megujulok-maskent.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?