Napelemet az érintőképernyő mögé! (videó)

Megosztom
  • 21
  •  
  •  
  •  


Lassan már Magyarországon is mindenki okostelefont vesz, és a tabletek is egyre inkább nyugdíjba küldik a hagyományos számítógépek nagy részét. A viszonylag nagy fogyasztású, akkumulátoros eszközök energiaellátása azonban még meglehetősen ósdi módon történik. Erre talált egy nem is olyan kis kaput Sunpartner Group.

A mobileszközök képernyője ma már egyre nagyobb méretű, nem ritkán szinte az egész előlapot kitölti. Praktikus ötlet egy vékony, fotovoltaikus napelemet helyezni az egyébként részben fényáteresztő LCD, vagy OLED, vagy más rendszerű kijelző mögé.

Wysips Crystal

A Wysips Crystal ® nevű technológia éppen ezt az ötletet hasznosítja. A 0,5 mm, vagy annál is vékonyabb réteg akár 5,8 mW előállítására is képes négyzetcentiméterenként, de ezt a gyártó szeretné 2014-re második generációs fotovoltaikus anyagok és szerves polimerek bevonásával megduplázni.

A töltéshez egyaránt felhasználható nap- és mesterséges fény is. A technológia nem befolyásolja a láthatóságot, vagy a használhatóságot. A gyártó szerint a jövőben az olyan, kisebb energiafogyasztású eszközöket, mint pl. az e-könyvek soha többé nem kell majd hálózatról töltenünk.

Nagyobb fogyasztású készülékek esetében az üzemidő meghosszabbítására, vagy egy segélykéréshez szükséges energia begyűjtésére lehet hasznos.

hirdetés

Mivel a várakozások szerint a globális villamosenergia-felhasználás 10%-át a mobileszközök fogják adni, óriási jelentősége lehet a megújuló energiák bevonásának a környezetre nézve.

A Sunpartner nem csak a hordozható eszközökre gondol. A Wysips Cameleon ® eljárással akár 2m² felületű kijelzőket is áramtermelésre bírhatunk.

Wysips Cameleon

A Wysips Glass ® technológia egy másik érdekes felhasználás terület. A gyártó ennek segítségével az ablaküvegekkel termelhetünk áramot. Az eljárás jelenlegi állapotában 70% feletti átlátszóság mellett, 30 W/m² teljesítményre képes.

Wysips Glass

A további célok között pedig az áramtermelő szövetek is szerepelnek.

Wysips TextileMegosztom
  • 21
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?