Nem sci-fi: agyhullám-vezérelt művégtagok

Több mint egy évtizeddel azután, hogy nyaktól lefelé megbénult, Erik Sorto ismét képes arra, hogy élvezze az élet egyszerű örömeit. Például iszik egy üveg sört. Ebben egy olyan robotkar segít, amit az agya irányít.

A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) tudósai által kifejlesztett művégtag észleli a páciens szándékát.

Gondolatvezérelt robotkar

– A robotkarra kezdek gondolni, behunyom a szemem, és elképzelem, hogy mit szeretnék a karral csinálni – meséli Erik Sorto.

hirdetés

Az egyetem sebészei két kis elektródát ültettek a páciens agyába. Azokat aztán kábeleken keresztül számítógépekhez kapcsolták, amelyek feldolgozzák és dekódolják az agy jeleit. Ezeket a dekódolt jeleket továbbküldik egy kurzorhoz és egy robotkarhoz. Miután elvégezték a műtétet, Sortót megtanították arra, miként használja a kurzort és a kart. A tudósokat nagy meglepetésként érte, hogy a beteg már az első napon képes volt irányítani a művégtagot.

– Ez egy teljesen új agy-gép interfész-irányítás, ami egészen új irányt ad a technológiai fejlesztésnek, az átalakító eljárásoknak, amelyek arra szolgálnak, hogy függetlenebbé tegyék azokat a pácienseket, akik idegrendszeri sérüléseket szenvedtek – magyarázza Charles Y. Liu idegsebész.


Azáltal, hogy elekródákat ültetnek az agy egy részébe, amely nem közvetlenül a mozgást, hanem a mozgási szándékot észleli, a kutatók azt is elérték, hogy természetesebbé és folyamatosabbá vált a robotvégtagok mozgása.

forrás: euronews.com