Német sörfőzők a palagáz ellen

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Európában váratlan akadály állt a palagáz kitermelésének útjába. A sörfőzők szövetsége hivatalosan is a hatóságokhoz fordult, miután aggódik, hogy a fűtőanyag kitermelése során alkalmazott technológiák negatívan befolyásolják a víz, és ezzel a termék minőségét is.

A német sörfőzők elsősorban a víz szennyeződése miatt aggódnak, mert ez óhatatlanul kihat termékeik minőségére. A sörfőzők szerint le kell mondani a „palagáz projekt” megvitatásáról. Szergej Pikin, az energetikai fejlesztési alapítvány igazgatója kommentálja a helyzetet:

Különféle vegyi anyagok alkalmazásával folyik a palarétegből a gáz kiszabadítása. A vegyi anyag egyfajta know-how, a kitermelők az összetételt nem hozzák nyilvánosságra. Viszont felmerül az ökológiai helyzet lényeges megváltozásának lehetősége. Számos ország azért is tiltotta be a kitermelést, mert nem akar kockáztatni.

kép: gi-xer/indafoto.hu

kép: gi-xer/indafoto.hu

hirdetés

Jelenleg Németországban a palagáz feltárásával és kitermelésével kapcsolatos valamennyi munkálatot leállították. Folyik az ökológiai aspektusok vizsgálata. Aktívan ellenzi a palagáz kitermelését Franciaország, Olaszország, Ausztria és Dánia is. Hollandia és Luxemburg is lemondott a fúrásokról. Moratórium van érvényben Csehországban és Bulgáriában. Ugyanakkor mind nagyobb reményeket fűz a palagáz kitermeléséhez Lengyelország, Románia, Ukrajna és Litvánia. Igaz, a hatóságok lelkesedését nem osztják azoknak a körzeteknek a lakosai, ahol a palagáz kitermelése várható. Már voltak tiltakozások Ukrajnában és Romániában. Rusztam Tankajev, az Oroszországi Kőolaj- és Gáziparosok Szövetségének vezető szakembere kommentálja a helyzetet.

A helyzet a kormányoktól és a lakosság politikai aktivitásától függ. Nem gondolnám, hogy a sűrűn lakott Európában, ahol elég aktív a lakosság, bárki is tűrné a földrengéseket, még ha azok nem nagy intenzitásúak is. Feltételezem, hogy Európa területén nem várható a palagáz tömeges kitermelése.

Ezen a területen sokkal nagyobb tapasztalata van az Egyesült Államoknak. Ott a palagáz kitermelése révén csökkentek a gázárak, az ország gyakorlatilag függetlenedett a külföldi szállításoktól. De ez a gazdaság. A tényleges ökológiai következmények csak néhány év múlva mutatkoznak meg – mondja Szergej Pikin.

A palagáz kitermelésének következményei, amelyek már ma is láthatók az Egyesült Államokban arra utalnak, hogy a természet erősen megváltozik. Különösen a mezőgazdaság. Lényegében a terület egy része sivataggá válik. De metaforikusan ez csak a jéghegy csúcsa, amely azonban azt mutatja, hogy lényegesek a környezeti kockázatok.

Oroszország HangjaMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?