Németországban is lopják a fát!

Németországban is egyre nagyobb gond az energiaárak emelkedése. Az alternatívák keresésének egyes módozatai azonban megdöbbenést okoznak.

Globális probléma az energiaárak emelkedése, így az alól Európa legnagyobb gazdasága sem kivétel. Bár az olcsóság mellett romantikus dolog havas téli estéken a kandalló elé telepedni, azonban a benne ropogva égő fa egyre kevésbé kerül legális úton a nappalikba.

Németországban a fűtés ára egyes becslések szerint az idei télre 22 százalékkal nőtt. Ezzel arányosan növekszik azon háztartások száma is, melyek fatüzeléssel igyekeznek átvészelni a hideg időszakokat. A Focus magazin szerint 2011-ben csaknem 400 000 fatüzelésű kályha kelt el országszerte, és ez a szám már 2005 óta folyamatosan emelkedik.

kép: rallymax/indafoto.hu

hirdetés

A fa iránti nagy kereslet magával hozta annak drágulását is, így mind „kreatívabb” módon igyekeznek a kevésbé tehetősek beszerezni a tüzelőt. Magyarul lopnak. Nemrég egy Berlin közelében fekvő erdőből lovasítottak meg egy egész rakásnyi tölgyet, melynek piaci értéke 150 euró, azaz 44 000 forint körül mozog. Az egyik legnagyobb fakitermelő tartomány, Brandenburg erdeiből évente nagyjából félmillió euró értékben tűnnek el a faanyagok.

A lopásokat már ipari méretekben űzik. Egyesek hatalmas mennyiségű fát tulajdonítanak el, majd azokat az interneten, vagy újsághirdetések útján értékesítik. Persze a lopáshoz nem kell különösebb szervezettség, vagy technikai felkészültség. Egyszerűen csak megállnak a gépjárművel az erdő szélén, nyugodtan bepakolják a szajrét, majd elhajtanak- írja a Spiegel.

Egy pofonegyszerű megoldást agyaltak ki a német rendőrtársaságok. Eszerint a kitermelt fát az erdő belsejében tárolják, ahova személygépjárművel lehetetlen eljutni. Az ipari méretekben lopkodók azonban feltehetőleg nem a Smartjukkal portyáznak, így a nagykutyák tovább fosztogatnak majd.

forrás: kulugyer.blog.hu