NFM: stabil marad a hazai gázellátás

Az ország biztonságos földgázellátása szavatolt, a jelenlegi kereskedelmi szerződések garantálják a Magyarországra irányuló földgázszállítás zavartalanságát – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI megkeresésére
A tárca erről annak kapcsán tájékoztatott, hogy a hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő levelet küldött az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek az ukrán gázadósság miatt kialakult kritikus helyzetről és annak lehetséges hatásáról az Európába Ukrajnán keresztül továbbított gázra. Az NFM írásos válasza szerint a magyarországi földgáztárolók megkezdték a következő téli időszakra való felkészülést, és részlegesen átálltak a betárolásra.

A rendelkezésre álló kereskedelmi és biztonsági földgázkészletek már a jelenlegi, összesen 1,3 milliárd köbméteres szint mellett is több hónapra elegendőek a biztonságos ellátáshoz, figyelembe véve az egyre javuló időjárási körülmények miatti mérsékelt felhasználást – hangsúlyozta a tárca. A tárolókon túl Magyarország az alternatív földgázszállítási útvonalakra és a hazai termelésre is számíthat – tette hozzá válaszában az NFM.

hirdetés

Az orosz államfő szerdán a kormány több tagjával folytatott megbeszélést. Az egyeztetésen Dmitrij Medvegyev kormányfő azt mondta, Ukrajna 16,6 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak, Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy ezen belül 2,238 milliárd dollár az ukrán gáztartozás.

Magyarország készen áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, ennek technikai feltételei adottak – mondta Martonyi János külügyminiszter, amikor csütörtökön fogadta Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettest. A Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető azt is elmondta vendégének, hogy Magyarország változatlanul kiáll Ukrajna területi egysége mellett.

MTI

Vélemény, hozzászólás?