Villanyautóba ülteti a közalkalmazottakat Kína

Környezetkímélő elektromos autók vásárlását írják elő a helyi kormányzatoknak a kínai kormányszervek, egyben támogatást helyeztek kilátásba új autók vásárlásához – derült ki egy frissen közölt pekingi dokumentumból.

A kötelező tervszámokat tartalmazó közös utasítás célja, hogy 2016-ra az újonnan vásárolt állami tulajdonba kerülő autóknak nem kevesebb mint 30 százalékát adják az alternatív energia hajtotta járművek.

Byd e6 2014 kínao elektromos autóA közismerten rossz levegőjű térségekben, így a Peking-Tiencsin-Hopej régióban, valamint a Jangce-folyó deltájában és a Gyöngy-folyó torkolatánál a helyi kormányzati, közintézményi beszerzéseknek idén már teljesíteniük kell a 15 százalékos átlagos arányt.

hirdetés

Az érintett autók között vannak teljes mértékben elektronikus hajtásúak, hibridautók és hidrogén üzemanyagcellás motorral felszereltek.

A körlevélben ismertetett terv teljesítése érdekében a központi kormány a 180 ezer jüannál (6,6 millió forint) olcsóbb új autók vásárlásához támogatást helyezett kilátásba, egyben utasította a helyi kormányzatokat a kiszolgáló létesítmények, töltőállomások megépítésére. A szóban forgó autókat érintő kedvezmények ki fognak terjedni a parkolásra, és érinteni fogják az autóhoz jutás sorsolásos rendszerét is.

A kínai kormány a napokban jelentette be, hogy az alternatív energiával hajtott autókat mentesíti a 10 százalékos forgalmi adó terhe alól idén szeptembertől 2017 végéig.

MTI