Óriási bírságot szabtak ki a számlák formai hiányosságai miatt

Két energiaszolgáltatót bírságoltak meg a számlák formai hiányosságai miatt, de a jövő héten további cégek ellen is várhatóak ilyen döntések – írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt közölte, hogy a megbüntetett szolgáltatók 8, illetve 10 millió forintot fizetnek, ha a határozat jogerőre emelkedik. A lap értesülése szerint a két szolgáltató az Elmű és a GDF Suez.

A jelenleg milliós nagyságrendű bírság összege az Országgyűlés által elfogadott jogszabály alapján milliárdosra is nőhet, mert csekkenként 10 ezer forintos kötbér kiszabását teszi lehetővé, ha a szolgáltatók számlái nem felelnek meg az előírásoknak.

MK_018.vp

hirdetés

A vizsgálat mind a tizenegy egyetemes szolgáltató ellen elindult, és a többi cégre vonatkozó elsőfokú határozatok várhatóan csak a jövő héten születnek meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy további büntetések jöhetnek, ugyanis a február 19-én hatályba lépett új számlaképnek határidőre egyedül az E.ON tudott megfelelni. Szinte biztos azonban, hogy az ÉMÁSZ is az Elműhöz hasonló bírságra számíthat, mivel egy cégcsoport két társaságáról van szó, így a módosításhoz szükséges informatikai fejlesztések is egyszerre valósulhatnak meg.

Február 19. óta a számlák első oldalán kiemelve kell szerepeltetni a fizetendő összeget, valamint az ahhoz tartozó fizetési határidőt. Ezenkívül fel kell tüntetni színes kiemeléssel, hogy a januári 10 százalékos rezsicsökkentéssel a fogyasztó mekkora megtakarítást tudott elérni. Ugyancsak változás, hogy a számla hátoldalára kerül a fogyasztás és a végösszeg részletezése.
OrientPress Hírügynökség