Pakson megkezdik az új, orosz fűtőanyag használatát

Októberben a paksi atomerőműben megkezdik az új, második generációs orosz fűtőanyag használatát, és így átállnak a 15 hónapos fűtőanyagciklusra a harmadik blokkban – jelentette be az orosz Szövetségi Atomenergia Ügynökség (Roszatom) nukleáris fűtőanyagot gyártó vállalata, a Tvel.


A korszerűsített fűtőelemek alkalmazásáról a Tvel és az MVM Magyar Villamosművek Zrt. állapodott meg. A magyar felügyeleti szerv, az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte, hogy októbertől az új kazettákat használják a harmadik reaktorblokkban, amelybe 12 új fűtőelem kerül. A tervek szerint januártól fokozatosan átállnak a korszerű fűtőanyag alkalmazására a többi atomreaktorban is.

Új üzemanyag-kazetták a paksi atomerőmű egyik tárolójában 2014. augusztus 14-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Új üzemanyag-kazetták a paksi atomerőmű egyik tárolójában 2014. augusztus 14-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

hirdetés

A második generációs fűtőanyagkazettákban a korábbi 4,2 százalék helyett 4,7 százalékos dúsítottságú urán-235 izotópot használnak. A módosított üzemanyag jobb fogyasztási és üzemeltetési tulajdonságokkal bír, így javítja az atomerőművek gazdaságosságát.

A második generációs orosz nukleáris fűtőanyagot sikeresen használják Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában és Finnországban is. Az 1999-ben kötött kétoldalú megállapodás alapján a Tvel biztosítja az üzemanyagot a paksi atomerőműnek a reaktorok teljes élettartama alatt. A Tvel tavaly 83 millió euró értékben szállított nukleáris fűtőanyagot Paksra. Paks részesedése Magyarország villamosenergia-termelésében jelenleg 50,71 százalék.

MTI

Vélemény, hozzászólás?