Pénteken jön az újabb rezsicsökkentés

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


November 1-jétől 11,1 százalékkal csökken az egyetemes szolgáltatásban az áram, a gáz és a távhő ára. A tarifák a tavaly decemberinél 20 százalékkal lesznek alacsonyabbak azt is figyelembe véve, hogy januárban 10 százalékot már lefaragott belőlük a szabályozás – írja a Világgazdaság.
A mostani csökkentésnek olyan három fő eszköze van, mint a januárinak volt: kikerülnek az árból egyes árösszetevők, mások kisebbek lesznek, és bizonyos esetekben enyhülnek a szolgáltatóknak a költségei is. Arra is három megoldás van, hogy mi lesz a tarifából kieső, vagy csökkenő nagyságú áralkotók sorsa: vagy a szolgáltatók terheit növelik, vagy a nem lakossági felhasználóknak kell megfizetniük, vagy az értéklánc korábbi szereplői járnak rosszabbul. Kérdés, van-e akkora tartalék ezen lakossági szolgáltatások költségeiben, hogy a szolgáltatások a mostani a rezsicsökkentés után is életképesek maradhassanak.

kép: rohejesiras.blog.hu

kép: rohejesiras.blog.hu

Annak alapján, hogy a költségeikbe a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal beleláthat a számaikba, a szabályozás pedig a szolgáltatókénál szélesebb körben teríti a rezsicsökkentés terheit, úgy tűnik, a döntéshozók szerint is fogytán a szolgáltatók tartalékai.

A november 1-től hatályos költségátcsoportosítás egyik fontos eleme lesz, hogy a szolgáltatók nem téríttethetik meg a lakossággal a lopásokból és a hálózati veszteségekből fakadó kárukat. Becslések szerint összesen mintegy 14 milliárd forintról van szó. Bár ezt nem ellensúlyozza, de az egyetemes gázszolgáltatók ezentúl olcsóbban tároltathatnak, és adott határig kevesebbért is vásárolhatnak gázt az a célra felkínált 120 millió köbméternyi tárolói készletből.

hirdetés

Igaz, ez utóbbi terv nagy vihart kavart, mert ez a 120 millió köbméter úgy „termett”, hogy a szabályozás átminősített energetikai célúnak (mobil gáznak) egy olyan, úgynevezett párnagáz tételt, amely a tároló működtetésében vesz részt. Míg egyes szakmai vélemények szerint a párnagáz – lévén a tároló szerkezetének szerves eleme – kivétele végzetes kárt okozhat a tárolóban, más hozzáértők azt mondják, hogy ez a mennyiség még beleférhet a párnagáz és a mobilgáz között folytatható átminősítésbe.

A lakossági áram többek között úgy lehet olcsóbb péntekről, hogy a lakossági tarifa egyes elemeinek egy részét ezentúl a nem lakossági vevők fizetik ki. Ilyen az áram árában lévő szénfillér, a távhőfillér és a C tarifa egy hányada. (A C tarifa az MVM-es dolgozóknak járó árkedvezmény fedezete.) Hasonlóan mentesültek januártól is a háztartások zöldáram támogatása alól is. Ez az átcsoportosítás kétségkívül rontja a terhet átvevő nem lakossági fogyasztók versenyképességét.

Ugyanakkor vannak még tartalékok is. Ahogyan a szabályozás korábban a gázpiacon is szervezett olcsóbb forrást (biztonsági készlet terhére, nagykereskedelmi ár meghatározásával, importkapacitás nyújtásával) úgy az árampiacon is megteheti, hogy például az ország legolcsóbb áramát és az olcsó importot a lakossági piacra terelje. Csökkenthető a háztartások rezsiszámlájában lévő áfa is.
OrientPress HírügynökségMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?