Rangos nemzetközi díjat nyert a MOL gumibitumen

A MOL „kémiailag stabilizált gumibitumen fejlesztése” című pályázatával az IChemE (Institution of Chemical Engineers – Vegyészmérnökök Nemzetközi Intézete) Global Awards 2016 nemzetközi versenyen első helyezést ért el a „2016 Innovatív terméke” kategóriában. A csütörtök este Manchesterben megtartott döntőben több száz nevező közül minden kategóriában a legjobb 5-10 cég képviselője mutathatta be pályázatát élőben is.

A MOL „kémiailag stabilizált gumibitumen fejlesztése” című pályázatával két kategóriában is döntőbe jutott az IChemE (Institution of Chemical Engineers) Global Awards 2016 nemzetközi versenyen. A megnyert „2016 Innovatív terméke” kategória mellett a vállalatcsoport a „Fenntartható technológia 2016” kategóriákban is sikeresen szerepelt.

mol-gumibitumen-icheme

A nemzetközi megmérettetésen európai, amerikai, ausztrál, ázsiai és afrikai társaságok is képviseltették magukat, a világ legismertebb olaj-, vegyipari cégei és kutatóintézetei közt ért el kiemelkedő eredményt a MOL kutatás-fejlesztési csapata.

hirdetés

A MOL saját szabadalmon alapuló gumibitumen technológiai eljárását 2013-tól alkalmazzák a Zalai Finomítóban. A fenntarthatóságot szem előtt tartva a gumibitumen gyártása megoldást kínál a hulladék gumiabroncsok környezetbarát feldolgozására és hasznosítására is. A termék nem csupán környezetbarát hulladékhasznosítást valósít meg, hanem az így előállított gumibitumen révén a hagyományos aszfaltutaknál jobb minőségű, kisebb fenntartási költségű és hosszabb élettartamú utak építhetők.

A fenntarthatóság a MOL egyéb termékeinél és mindennapi tevékenységénél is a működés szerves részét képezi. A társaság a fenntartható fejődés iránti hosszú távú elkötelezett munkája eredményeként 2016-ban újra bekerült a Dow Jones Fenntarthatósági Indexbe, azaz fenntarthatósági teljesítményét tekintve a világ integrált olaj- és gázipari nagyvállalatainak első 15 százalékába tartozik. A MOL az egyetlen vállalat a közép-kelet-európai régióból, amely szerepel az indexben.

A MOL-csoport új, hosszú távú stratégiájának egyik fontos eleme az innováció, amely a gumibitumenhez hasonlóan, új ötleteken alapuló termékeket és szolgáltatásokat valósít meg. Többek között Tiszaújvárosban már épül az a műgumi üzem, amelynek terméke a biztonságos és üzemanyagbarát gumiabroncsok egyik leginnovatívabb alapanyaga.

„Az innováció, az új megoldások keresése és új termékek kidolgozása mindig is a MOL tevékenységének része volt. A kémiailag stabilizált gumibitumen egy kiváló példája ennek, hiszen egy ötlet felmerülésétől a szabadalom kidolgozásán át a kész termék gyártásáig és sikeres piacra viteléig tartó folyamatot valósítottunk meg, amelyet számos hazai és nemzetközi díjjal ismertek el. A MOL 2030 stratégiának megfelelően a jövőben még hangsúlyosabb szerepet kapnak az innovatív megoldások.” – mondta Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.