Romániában épült fel a legnagyobb európai szélerőműpark

Európai rekordot jelentő 540 megawatt beépített teljesítményre emelkedett egy új turbina üzembe helyezésével a hét végén a romániai Fekete-tenger partján a Cseh Energetikai Művek (CEZ) által felépített Fantanele-Cogeleac szélerőmű-park teljesítménye – jelentette be a CEZ közleményben.

A már működő szélerőműparkot az év végéig befejezik, s végső beépített teljesítménye eléri a 600 megawattot.

Európa legnagyobb szélerőművének eddig a skóciai Whitelee számított, amelyet a spanyol Iberdrola társaság működtet. Beépített teljesítménye az idei bővítés után 539 megawatt.

„A romániai szélerőműpark az Egyesült Államok hasonló parkjai mellett a legnagyobb a világon” – állítja Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója.

kép: cez.cz

A Fantanele-Cogeleac szélerőműpark az idei első kilenc hónapban 655,9 gigawattóra villamos áramot termelt, ami 600 ezer romániai háztartás áramszükségletét fedezi.

hirdetés

A CEZ a szélerőműpark projektjét 2008-ban vette meg a Continental Wind Partners LLG csoporttól. Az első turbinát 2010-ben helyezték üzembe.

kép: cez.cz

A beruházás összértéke 27,5 milliárd korona, azaz 1,1 milliárd euró. Az idei első félévben a CEZ bevétele a szélerőműparkban megtermelt áram eladásából 0,7 milliárd koronát tett ki – közölte a cseh energetikai csoport.

A Fekete-tenger melléki szélerőmű-parkban összesen 240, egyenként 2,5 megawattos teljesítményű turbina fog működni.

A CEZ bejelentette, hogy szélerőműpark-építési tervei vannak Lengyelországban is.

MTI