Nem tudjuk mennyit fogyasztunk!

A magyar háztartások negyede követi csupán rendszeresen a lakás illetve a benne található készülékek energiafogyasztását – állapította meg az OTP Lakástakarék Zrt. Az épület szigetelési tulajdonságaival sokkal inkább tisztában vagyunk, de ha teszünk is valamit a takarékosságért, akkor sem mindig a lehető leginkább célravezető megoldást választjuk.

Négyből csupán egy család vezet nyilvántartást energiafogyasztásáról. A nagy többség nem is tudja, hogy mennyit fogyasztanak a lakásban található készülékek – derül ki az OTP Lakástakarék frissen ismertetett felméréséből. Eszerint igencsak tudatlanok a magyar háztartások energetikai kérdésekben. A bank szerint lehangoló összképet némileg javítja, hogy az ingatlanok energetikai hiányosságaival már többen vagyunk képben.

kép: DanielSzucs/indafoto.hu

A magyar háztartások 68 százaléka nincs tisztában az otthonában található háztartási gépek energiafogyasztásával, annak ellenére, hogy az egyre növekvő rezsikiadások mind nagyobb nyomást helyeznek a családok költségvetésére – derül ki az OTP Lakástakarék frissen ismertetett felméréséből. A kutatás eredményei szerint a magyarok nem is igen foglalkoznak azzal, hogy mennyi energiát fogyasztanak. Ezt jól mutatja, hogy a megkérdezettek háromnegyede nem vezet nyilvántartást vagy kimutatást erről.

hirdetés

Energia paradoxon

A takarékoskodás mégis tetten érhető a csökkenő energiafogyasztásban. Sokan tekerik pár fokkal lejjebb a termosztát, vagy amíg tehetik, be sem kapcsolják a fűtést. A magas árak miatt egyre kevesebbet fogyasztunk, 2007-ben még 30 százalékkal több gáz fogyott. A kitermelő országokkal kötött hosszú távú szerződések szerint azonban egy bizonyos minimális mennyiséget akkor is ki kell fizetnünk, ha arra nincs szükségünk, vagy át sem vesszük. Itt több száz millió dollár veszteségről van szó évente, amely a kötelező minimális átvétel miatt keletkezik. Adott esetben tehát a fagyoskodással elért megtakarítást valahogyan mégis be kell szedni, akár a szolgáltatónál, akár az államnál jelentkezik a veszteség.

Ha a rezsiköltségeken való spórolásról van szó, akkor a válaszadók nagy része csak a legalapvetőbb, és nem feltétlenül a leghatékonyabb módszereket választja, ha egyáltalán tesz valamit költségei csökkentése érdekében. A válaszadók harmada elsősorban úgy próbál takarékoskodni, hogy a lakásában lévő berendezéseit igyekszik rendszeresen karbantartani, illetve szabályszerűen használni. Ez például a fagyasztó rendszeres leolvasztást jelenti. 22 százalék szokta spórolás gyanánt kikapcsolni a különböző töltőberendezéseit, vagy kihúzni azokat a konnektorból.

Emlékeztetett arra, hogy a családok energiatudatosságának erősítése a saját érdekük is egyben, hiszen évi 420-600 ezer forintot költ az átlag magyar család rezsire. Az OTP Lakástakarék által korábban közölt adatok szerint a magyar háztartások 55 százalékánál a rezsi a teljes éves háztartási kiadás 25-50 százalékát teszi ki. Mindössze a háztartások 23 százaléka esetében alacsonyabbak a rezsikiadások az összes költés 25 százalékánál. 22 százalékuknál a kiadások több mint fele megy el ilyen célra.

forrás: MTI, nol.hu, index.hu