Szaúd-Arábia az energiapiac globális átalakítására készül

Az Egyesült Államoknak mind kevesebb szüksége van a szaúdi olajra, de Washingtonnak nincs szándékában elhagynia a stratégiailag fontos körzetet. Időközben Szaúd-Arábia azon gondolkodik, hogyan jusson ki ebből a nem egyszerű helyzetből.

Az úgynevezett olajpala-forradalom lehetővé tette, hogy az USA lényegesen csökkentse az arábiai olaj importját. Az amerikaiak jól tudják, hogy az energiahordozók behozatala sebezhetővé teszi őket, ezért igyekeznek minél inkább csökkenteni a kockázatokat. Gennagyij Smal, az oroszországi Kőolaj- és Gáziparosok Szövetségének elnöke így látja a helyzetet:

Az Egyesült Államok a kőolaj- és a gázszférában önellátásra törekszik. Már sokat tettek ennek érdekében. A gázkitermelésben világelsők, plusz ehhez jön még az olajpala-forradalom. Így jelenleg nem nagy a függőségük az importolajtól. Azt gondolom, hogy a közeli időben teljes egészében meg is szűnik ez a függőség.

kép: kapafej/indafoto.hu

kép: kapafej/indafoto.hu

Csakhogy a közel-keleti olaj jóval olcsóbb, ugyanis teljesen más a kitermelési önköltség, mint az Egyesült Államokban. Amerika számára pedig igen fontos a hatékonyság. Ezért elmondható, hogy az amerikaiak soha nem hagyják el a Közel-Keletet. A régió a kőolaj- és a gáz világpiacára való kihatása miatt túlságosan is fontos számukra

hirdetés

Időközben Szaúd-Arábia megpróbálja átgondolni a további lépéseket. A monarchia legnagyobb üzletembere és befektetője, al-Valid ibn Talal herceg a kormányhoz fordult a nemzetgazdaság diverzifikálásának megindítása érdekében. Alekszandr Paszecsnyik orosz szakértő véleménye

A szaúdiak mindig is barátkoztak Amerikával. Erre a kölcsönösségre épült az energiapolitika is. Most viszont változik a konjunktúra. Az olajpala reális energiaforrás. Szaúd-Arábiának reagálnia kell a kihívásra, változtatni kényszerül költségvetési és innovációs politikáján.

Igaz, arról nem lehet beszélni, hogy az arábiai olaj ára és a palából nyert olajé azonos lenne. De nem zárható ki a világ energiapiacának átalakítása. Kína fokozatosan kiszorítja az Egyesült Államokat a legfőbb felhasználó és olajimportőr szerepéből. Lehet, hogy Kína átveszi az amerikaiaktól a Közel-Keletet? Gennagyij Smal véleménye:

Kína már ma 250 millió hordó olajt vásárol, alapvetően a Közel-Keletről, bár van iráni vásárlása is. Ezért elképzelhető, hogy Kína válthatja fel az Egyesült Államokat a közel-keleti olaj legfőbb importálójának minőségében.

Persze, ezek a fejtegetések csak akkor állják meg a helyüket, ha az olajpala-forradalom nem lesz a tudományos és műszaki haladás vakvágánya. Bár a szkeptikusok éppen ezt tartják valószínűnek. Felemásak az előrejelzések. Ezért az amerikaiaknak korai lemondani az arábiai olajról, és ugyancsak korai lenne a szaúdi pánik.

Oroszország Hangja