Szeméttel hajtott repülővel Sydney-ből Londonba

Jeremy Rowsell olyanra vállalkozik, amire előtte még senki. 10 500 mérföldet fog repülni olyan üzemanyaggal, amit ilyen célra még csak nem is teszteltek soha

A hajtóanyagot 5 tonnányi műanyag hulladékból állítják elő. Az egyébként újrahasznosításra alkalmatlan csomagolásból és hulladéklerakókból gyűjtött szemétből egy úttörő technológiával állítják elő az 1000 liternyi “repülődízelt”, adta hírül a The Daily Telegraph.

Jeremy Rowsell. kép: inhabitat.com

A 41 éves pilóta júniusban fogja elhagyni Ausztráliát, hogy Ázsián, a Közel-Keleten, majd Európán átrepülve, hat nap alatt megérkezzen Londonba.

hirdetés

kép: ataltitude.com.au

A repülésnél egy Cessna 172 gépet fog használni, naponta 1500 mérföldet kell megtennie, akár 15 órát is repülve, 185 km/h sebességgel. A hulladék üzemanyaggá alakítását a Cynar nevű dublini cég fogja végezni. A kőolaj alapú műanyagokat egy pirolízisnek hívott, a levegőt nem szennyező lepárlási eljárással alakítják  gázolajjá. A gyártó szerint ezzel az eljárással tisztább üzemanyagot lehet előállítani a repülésben jelenleg használtnál, ráadásul olcsóbban.

A repülés során számos kihívásra fel kell készülni, a megfelelő logisztikától a lehetséges időjárási viszontagságokon keresztül a föld-levegő rakétákig. A házas, kétgyermekes családapa tisztában van a veszélyekkel, de mint mondja: “a pionírok bátorsága állandó tanulság számomra”.

 

Vélemény, hozzászólás?