Szigorú feltételrendszer a biztonságos és fenntartható vízellátásért

Kormányrendelet rögzíti a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényhez kapcsolódó részletszabályokat a biztonságos víziközmű-szolgáltatás, ivóvíz-ellátás, szennyvízelvezetés és –tisztítás, valamint a fogyasztóvédelem feltételeinek megerősítése érdekében.

Az új részletszabályok meghatározzák a víziközmű-szolgáltatásban ellátásért felelős és a szolgáltató között létrejövő együttműködés kereteit, a pályáztatáshoz, annak tartalmi kritériumaihoz és értékeléséhez kapcsolódó előírásokat. Kialakítják a közérdekű üzemeltető rendkívüli helyzetekben szükséges kijelölésének módját, ezzel lehetővé teszik a szolgáltatás folyamatos fenntartását az új szolgáltatói szerződés megkötéséig.

kép: GrafUr/indafoto.hu

kép: GrafUr/indafoto.hu

A rendelet a hatósági engedélyezés és hozzájárulás általános szabályozásával megalapozza a víziközmű-szolgáltatók egységes szempontrendszer szerinti működését. A közüzemi szerződés részletes szabályozása a felhasználó és a szolgáltató közötti műszaki és jogi feltételek meghatározásával kiküszöböli az üzemeltetési anomáliákat.

hirdetés

A fogyasztók érdekvédelmét több ponton is megerősíti a kormányrendelet. A víziközmű-szolgáltatók üzletszabályzatainak kidolgozásához rögzíti a felhasználókkal való kapcsolattartás részletes szabályait, az ügyfélszolgálati működés és a fogyasztói beadványok kezelésének rendjét. A szabályozás figyelembe veszi a szociális közműszolgáltatás kialakítását előirányzó kormányzati törekvéseket.

Az előírások gyakorlatba ültetésével hosszú távon biztosítható az egészséges, biztonságos, igényes szolgáltatási színvonalú, ugyanakkor költséghatékony ivóvízellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás. A természeti erőforrások fenntartható használatát szolgáló rendelkezések a víziközmű-rendszer folyamatos fejlesztését eredményezik. Az új végrehajtási rendelet részletes szabályokat tartalmaz a víziközmű szektor integrációjának hatékony és gyors megvalósítása érdekében, ezzel a Kormány rezsicsökkentéssel összefüggő céljainak elérését is támogatja.

A 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet: A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról elérhető a Magyar Közlöny 33. számában (2013. február 27.)

OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?